Efter en förvärvad hjärnskada behöver många hjälp och stöd för att klara sin vardag. För vissa är behovet kortvarigt, andra får långvariga och bestående behov av hjälp, kanske resten av livet.
Arbete, bostadsanpassning, ekonomi, företrädarskap (fullmakter), fritid och familjeliv är några exempel på områden där det kan behövas hjälp och stöd för den med förvärvad hjärnskada. Det här är också exempel på områden där även de anhörigas liv påverkas.
Alla kommuner ska enligt Socialtjänstlagen tillhandahålla stöd till anhöriga. I vår faktabank finns avsnittet Hjälp och stöd i vardagen där du kan läsa om de stöd som finns i samhället för den som får förvärvad hjärnskada. Här finns även information om anhörigas rättigheter.
Den anhöriga har rätt att få vara anhörig, inte vårdare, om de inte själva väljer att vara personlig assistent till exempel. I sådana fall och i många andra frågor kan de anhöriga få stöd och råd av till exempel kommunens anhörigkonsulent eller stroke- och hjärnskadevägledare inom Region Stockholm.
Ibland händer det att personen med förvärvad hjärnskada tycker att hen klarar mer än hen gör och tackar nej till hjälp som verkligen skulle behövas.
Avlösning
Som anhörigvårdare kan det vara svårt att lämna den närstående själv hemma och göra egna aktiviteter, läkarbesök och ha tid för återhämtning. Det finns dock olika möjligheter till avlösning i hemmet av till exempel personal inom hemtjänsten. Så kallat korttidsboende, dagverksamhet eller dagvård är andra former av avlösning.
Det varierar hur många timmar en anhörig kan få avlösning och vad det kostar. Hälften av kommunerna ger avlösning gratis. För mer information avlösning i hemmet, korttidsboende och dagvård, kontakta din biståndshandläggare eller den som arbetar med anhörigstöd i din kommun. Information kan också finnas på din kommuns hemsida.
Läs mer om avlösning på NKA, Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga
En trygg famn för dig som anhörig
Hos kommunens anhörigkonsulenter finns ett brett stöd för dig som anhörig. Möt Mikael Nylander som arbetat i rollen sedan 2009.
Hjärnskadecenter ger anhöriga stöd
Nära anhöriga drar ofta ett tungt lass och är samtidigt nyckelpersoner i rehabiliteringen av den som drabbats av till exempel en stroke. Vid Hjärnskadecenter vuxna erbjuds även anhöriga stöd.
Stroke- och hjärnskadevägledare
Inom Region Stockholm finns en vägledare som ger råd till patienter, anhöriga och vårdgivare.
Läs mer här
Anhörigkonsulent kan finnas i din kommun. Ta kontakt med din kommun.
Anhörig till någon som inte omfattas av LSS.
Förutom vanlig psykolog- och psykoterapihjälp via vårdcentralen, finns andra typer av anhörigstöd. Till exempel kommunens anhörigkonsulenter eller hos intresseorganisationernas anhöriggrupper.
Anhöriglinjen, stöd av volontärer på telefon, drivs av Anhörigas Riksförbund.
Läs mer här
Habilitering och hälsa, Stockholms Region
Habiliteringens anhörigcenter är en enhet som tar emot anhöriga till personer som omfattas av LSS, Lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade och därmed har rätt till Habiliteringens insatser. Här jobbar psykoterapeuter som har grundutbildning, socionom och psykolog. vänder sig till dig som har behov av en fördjupad terapeutisk samtalskontakt. Man kan komma hit individuellt, som par eller familj – vara partner, föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar. De allra flesta söker sig hit själva.
Läs mer här
Hjärnskadecenter vuxna tar emot vuxna med en förvärvad hjärnskada som uppstått mellan 13 och 64 års ålder och som lett till omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar som omfattas av LSS. De ger även råd och stöd till anhöriga.
Läs mer här
Hjärnteamet barn tar emot barn och ungdomar, 2-17 år, med lindrig förvärvad hjärnskada och varaktig kognitiv funktionsnedsättning. De ger också råd och stöd till föräldrar, andra anhöriga och nätverk, exempelvis förskola och skola.
Läs mer här