En skada på hjärnan kan leda till olika typer av konsekvenser. Vilka konsekvenserna blir är individuellt och beror på olika faktorer som var skadan sitter, skadans omfattning, personens ålder och tidigare funktionsnivå.
Hjärnan har dock en fantastisk förmåga att läka och kompensera samt att bli bättre genom träning. Du som är anhörig till en person som fått en förvärvad hjärnskada har en viktig roll i rehabiliteringen. Men det är också viktigt att anhörigas insatser och delaktighet alltid bygger på frivillighet.
Många av de funktionsnedsättningar som hör samman med en förvärvad hjärnskada är osynliga. Hjärntrötthet eller mental trötthet som det också kallas, är ett exempel.
Vill du som anhörig lära dig mer om konsekvenser vid förvärvad hjärnskada har vi samlat information på vår faktabank: om hjärntrötthet, afasi, fysisk påverkan, kognitiv påverkan och psykosocial påverkan
Läs mer här
En föreläsning för anhöriga om kognitiva svårigheter med neuropsykolog Beata Terzis
Se föreläsningen här
Personlighetsförändring?
Förändras personligheten efter hjärnskada? Reportage med Mikael Ledin, psykolog, och Catharina Nygren Deboussard, överläkare.
Reportage med Anneli
”Det blev inte som jag tänkt, men det blev bra ändå!”
Anneli berättar om livet efter en stroke, hjärntrötthet och vikten av att finna balans i vardagen.