Att någon i familjen får en förvärvad hjärnskada kan vara utmanande för anhörigas karriär och privatekonomi. Det finns dock olika möjligheter till ekonomiskt stöd och ersättning.

Att ta hand om och ge stöd till en sjuk nära anhörig kräver tid och fokus. Den anhöriga kan också vara tvungen att ta ett större eller hela ansvaret för familjens ekonomi. Man kan behöva ändra sin arbetsroll för att balansera jobb och omsorg. Det kan i sin tur leda till att man känner sig tvungen att arbeta deltid, tar ut tidig pension eller halkar efter lönemässigt. En del anhöriga använder också egna pengar för att ge ekonomiskt stöd till exempelvis sitt syskon, förälder eller vän.

Som anhörig till någon med förvärvad hjärnskada kan du ha rätt till ekonomiskt stöd och ersättning från till exempel kommunen eller Försäkringskassan. Reglerna och bidragen dock kan se olika ut i olika kommuner. Prata med en anhörigkonsulent för att få veta vad som gäller där du bor.

Företrädarskap

Om du som anhörigt till någon med förvärvad hjärnskada ser att personen har behov av stöd för att hantera sin ekonomi finns det juridiskt flera möjligheter. Det kan vara tillfälliga eller mer permanenta lösningar.  Det kan till exempel bli aktuellt med företrädarskap i form av anhörigbehörighet, god man, förvaltare, fullmakt eller framtidsfullmakt. Den specifika situationen avgör vilken typ av företrädaskap som är mest lämplig. Läs mer i avsnittet Företrädarskap.

Några tips för att hantera en ny ekonomisk situation:

  • Se över försäkringar, budget, betalningar, och hantering av olika pappers- och digitala handlingar. Det är viktigt att skapa en strukturerad och lättförståelig ekonomisk plan för att säkerställa att alla ekonomiska förpliktelser och behov tillgodoses.
  • Be om hjälp: Tveka inte att be om hjälp när du behöver det. Det finns många organisationer som är specialiserade på att hjälpa närstående till personer med förvärvad hjärnskada. Det går också att få hjälp hos kommunens budget- och skuldrådgivare. Rådgivningen är gratis och rådgivarna har tystnadsplikt.
  • Det finns olika typer av ersättning för den som har en förvärvad hjärnskada och inte kan arbeta och som den anhöriga kan behöva känna till, läs på avsnittet Sysselsättning och inkomst på vår faktabank
  • Undersök vilka stöd och bidrag som är tillgängliga för dig som anhörig. Prata med en anhörigkonsulent i din kommun för att få veta vad som gäller där du bor.
    Till exempel:
    Anhöriganställning
    Närståendepenning
    Hemvårdsbidrag eller anhörigbidrag
    Omvårdnadsbidrag
    – Ekonomiskt bistånd inom socialtjänsten

Ekonomisk stöd och bidrag för dig som anhörig, Habilitering och Hälsa Region Stockholm
Läs mer

Ersättning från Försäkringskassan
Läs mer