Relationen med familj och vänner kan förändras på många sätt när någon får en förvärvad hjärnskada. Livet ser inte längre ut som förr. Vardagen, samlivet med en kärlekspartner, föräldraskap, framtidsdrömmar och det sociala umgänget kan bli annorlunda. Alla relationer är unika, med sina specifika förutsättningar och utmaningar.
I det här avsnittet lyfter vi frågor kring det Sociala livet, Föräldraskap och barns perspektiv, samt Sex och samlevnad. Det finns stöd att få om utmaningarna blir för svåra. Även i avsnittet Samhällsstöd i vardagen hittar du exempel på vart man kan vända sig för att få stöd som anhörig, ensam eller tillsammans med sin partner eller barn.
Två anhörigröster om relationen efter skadan
Anna-Lena berättar:
Jag var 21 år och min bror Anders 19 när han var med om en bilolycka och fick en omfattande traumatisk hjärnskada, det var för 35 år sedan. Vi i närmaste familjen satte våra egna liv på paus de första åren. Jag förstår inte nu hur vi orkade. Jag jobbade heltid och var sen hos Anders på sjukhuset på kvällar och helger.
Fortsätt läsa
Nu bor han sedan länge i egen lägenhet med personlig assistens dygnet runt. Både jag och mamma arbetar som hans assistenter på deltid. Jag hade turen att träffa en fantastisk och förstående man och har barn och barnbarn som jag får kraft av. Jag arbetar även deltid som optiker och har många vänner. Livet som anhörig till Anders fungerar bra för det mesta, men det har också varit tufft mellan varven att få ihop allt och jag har då tagit psykologstöd.
Jag behöver röra på mig för att må bra och att jag aldrig gjort avkall på det har nog varit jätteviktigt för att orka både fysiskt och känslomässigt. Jag dansar, gör yoga och promenerar varje dag med hunden i skogen.”
Karl berättar
Vi hade varit gifta i över 40 år när min fru fick en stroke för fem år sedan, så vi kan nästan läsa varandras tankar. Jag vet vad hon tycker om och inte. Det har vi nytta av nu när hon inte kan prata mer än att säga ja och nej. Kärleken är lika stark som tidigare. Vi kan fortfarande hålla varandra i handen och skratta tillsammans.
Fortsätt läsa
Min fru behöver min hjälp i det mesta även om vi har jättefint stöd från hemtjänsten flera gånger om dagen. De har blivit som en del i familjen och vi pratar om det mesta. Jag kommer tyvärr inte hemifrån särskilt ofta, och känner mig isolerad emellanåt. Det blir ett projekt varje gång vi ska ta oss ut från huset. Min fru sitter i rullstol och är ofta trött och nedstämd av sin situation, och vill helst vara hemma. Och ska jag ge mig iväg själv och handla kläder till exempel så behöver jag boka avlastning via hemtjänsten, det är ett pussel att få allt att gå ihop.
Våra barn var väldigt närvarande i början, men har ju sina liv och de hinner inte komma lika ofta nu som då. Det gäller även vänner och grannar. Men när de väl hälsar på blir både min fru och jag på gott humör.
Tips på hur du som anhörig kan att ge stöd till personen med förvärvad hjärnskada, och som kan bidra till att stärka er relation:
- Respektera hur personen hanterar sjukdomen, men berätta om dina egna känslor och gränser för att främja öppna samtal och balans i relationen.
- Tilltala och behandla personen ”som vanligt”.
- Anpassa er vardag efter den nya situationen, men behåll stabila rutiner för trygghet.
- Gör saker tillsammans. Att göra sådant som fortfarande fungerar och som ger glädje kan hjälpa er till att må bättre tillsammans.
Podd om relation efter skada
Samtal med Tomas och Carina Lundberg i podden Funka olika. Tomas drabbades av en stroke för tio år sen. Han var då 46 år, mitt i livet med två små barn. Hur ser hans liv ut idag och på vilket sätt har Carinas tillvaro förändrats? Vi får också lyssna på Berit Burström, arbetsterapeut på Hjärnskadecenter, som berättar vad det finns för stöd att få.