Att träffa andra som går igenom en liknande resa som en själv kan vara ett stort stöd. Det är viktigt att känna att man inte är ensam i sin situation.
Här presenteras några föreningar som har aktiviteter som även riktas till anhöriga och som också kan vara en fin en källa till kunskap.
Afasiföreningen i Stockholm län
På Afasiföreningen Stockholms län kan du träffa andra med afasi och ta del av många olika aktiviteter exempelvis studiecirklar, kurser, information, soppluncher, pubkvällar med mera. För anhöriga finns en grupp som träffas en gång i månaden, utbildning i samtalsteknik och föreläsningar.
Telefon: 08-720 44 80
E-post: afasi@afasicenter.se
Besöksadress: Sabbatsbergsvägen 6, Vasastan
Läs mer om afasiföreningens anhöriggrupp
BOSSE – Råd, Stöd & Kunskapscenter
BOSSE är en psykosocial habilitering som arbetar med frågor som rör funktionsnedsättning. Du som har en fysisk funktionsnedsättning kan få stöd från BOSSE. De ger rådgivande och stödjande samtal, samt erbjuder KBT och gruppaktiviteter.
Telefon: 08-544 88 660
E-post: bosse@bosse-kunskapscenter.se
Besöksadress: Döbelnsgatan 59 i Stockholm
Hemsida
Hjärna Tillsammans
Hjärna Tillsammans är ett nätverk av aktörer som samverkar mot ett gemensamt mål – att stärka stödet och rehabiliteringen för personer med förvärvad hjärnskada och deras anhöriga i Stockholms län. Hjärna Tillsammans har inga egna grupper för anhöriga men du kan på hemsidan hitta information om nätverkets aktörer och deras verksamhet för anhöriga.
E-post: info@hjarnatillsammans.se
Hemsida
Hjärnkraft Stockholms län
Hjärnkraft är en intresseorganisation för personer med förvärvad hjärnskada, anhöriga och omvårdnadspersonal. Föreningens övergripande mål är att ge information och stöd, öka kunskapen om förvärvade hjärnskador och rehabilitering och påverka beslutsfattare. Föreningen anordnar även öppet hus och sociala aktiviteter så som stadsvandringar, utflykter och fester.
Telefon: 08-447 45 31
E-post: stockholm@hjarnkraft.se
Besöksadress: Nybohovsgränd 12, 1tr
Hemsida
Kommunens anhörigkonsulenter
Lagen säger att alla kommuner ska erbjuda stöd till anhöriga. Vad denna hjälp kallas kan dock variera. Inom många kommuner används benämningen anhörigkonsulent, anhörigsamordnare, anhörigstödjare eller anhörigstrateg. Gemensamt är att anhöriga kan vända sig till dessa personer för att få exempelvis samtalsstöd, rådgivning, lotsning vidare till annat stöd eller vård, eller för att hitta en väg till gemenskap. Begreppet anhörig definieras mycket brett – det är du själv som avgör om du ser dig som anhörig.
För att komma i kontakt med anhörigkonsulent/anhörigsamordnare hör av dig till din kommun.
Film om kommunalt anhörigstöd på NKAs hemsida
Under hösten 2024 anordnar Anhörigstöd i Stockholms region, digitala anhörigträffar.
Läs mer här
Neuroförbundet Stockholm
Neuroförbundet Stockholm verka för att personer med neurologisk diagnos skall få sina behov och rättigheter tillgodosedda och ges förbättrade levnadsvillkor. All verksamhet riktar sig till medlemmar i Stockholms län och deras anhöriga. Läs mer information om kommande aktiviteter på nedanstående hemsida.
Telefon: 08 – 720 29 40
E-post: stockholm@neuro.se
Besöksadress: Fatbursgatan 19, Stockholm
Hemsida
RTP-S
Personskadeförbundet RTP-S bedriver påverkansarbete för att personer med förvärvad hjärnskada och deras anhöriga ska kunna leva ett så meningsfullt liv som möjligt. Här kan du läsa om vad som händer i Storstockholms lokalförening.
Telefon: 08 – 545 622 60
E-post: info@rtps.se
Besöksadress: Kavallerivägen 24, Sundbyberg
Hemsida
Strokeföreningen i Stockholms län
Strokeföreningen finns för att stötta personer som fått en stroke och deras anhöriga. Viktiga mål är att sprida kunskap om stroke och kämpa för rättigheterna för dem som fått en stroke, men också att anordna aktiviteter så att medlemmarna har möjlighet att träffas.
Telefon: 08-549 019 00
E-post: kansliet@strokesthlmlan.se
Hemsida
Stödgrupper i vården för anhöriga
På vissa håll erbjuder även vården stödgrupper för anhöriga. Där kan du träffa och prata med andra som är i ungefär samma situation som du. Hör av dig till er vårdkontakt för mer information.