Oron för vad som ska hända och att inte orka kan vara stor hos anhöriga. Det kan också uppstå frustration och ilska hos anhöriga när livet ofrivilligt har ändrats och begränsats.

Anhörigas insatser och omsorg ska bygga på frivillighet. Men många upplever att de behöver ta ett stort ansvar även i omvårdnad av den som har fått en förvärvad hjärnskada, hålla i kontakter med vården, kommun, Försäkringskassan med mera. Det är inte ovanligt att anhöriga brottas med trötthet, sömnproblem, utmattning, nedstämdhet/depression och ångest. De mentala utmaningarna samt existentiella frågor kring den nya livssituationen kan bli tuffa för de anhöriga att hantera på egen hand.

I första steget, kontakta din vårdcentral om du mår dåligt. Du kan också vända dig till anhörigkonsulenten i din kommun för mer information om vart du kan vända dig. Se mer alternativ i faktarutan under samhällsstöd: Var kan jag som anhörig vända mig för stöd och råd.

I tidningen Afasi från Afasiförbundet publicerades artikeln ”Psykisk ohälsa vanligt bland anhöriga”, med Monica Blom Johansson, docent i logopedi och leg logoped.
Läs mer här
Lyssna på artikel här