Om personen med förvärvad hjärnskada har fått afasi, en störning av förmågan att tala och förstå språk, samt läsa och skriva, så kan det innebära helt nya förutsättning för hur man kommunicerar med varandra i familjen, vänkretsen och på arbetet. Detta kan vara en utmanande förändring i relationen, men det finns stöd och hjälp att få.
Ett sätt är att skapa tillgänglighet i samtalet på olika sätt (vara lyhörd, låta samtalet ta tid, ta en sak i taget, inte avbryta, ställa ja och nej-frågor och bekräfta att man förstått mm.). Att skriva stödord och använda bildstöd kan vara bra hjälpmedel. Afasiföreningen håller utbildningar i det som kallas Kommunikationspartnerträning (KPT), en metod som kan vara till hjälp. Läs mer på Afasicenters hemsida.
Under avsnittet om Afasi på vår faktabank hittar du mer information, inspirationsfilmer och tips för att underlätta kommunikationen i vardagen.
Läs mer här
Kommunikationspartnerträning (KPT) på Afasiförbundets hemsida
Läs mer här
Intressanta podd då Sveriges radio besökte afasiföreningen
Lyssna här
Podd från Funka olika där man får höra hur det var för Tomas och hans fru Carina när Tomas drabbades av en stroke mitt i livet
Lyssna här
HjärnaTillsammans podcast
Kerstin Gustafsson arbetar som logoped på logopedkliniken vid Danderyds sjukhus och på Afasiföreningen i Stockholm Län. I denna podcast berättar hon om vad en logoped gör, vilken hjälp och stöd man kan få, vad afasi är och vad konsekvenserna blir. Vi pratar också om rehabilitering och träning, digitalisering och hur vi kan tänka för att underlätta kommunikationen för alla. Tryck på play för att lyssna.
Teletal
För dig som har svårt att kommunicera finns det stöd att få. För dig som pratar i telefon finns Teletal som hjälper dig och svarar på dina frågor.
Taltjänst
För dig som har svårt att kommunicera finns det stöd att få. För dig med tal-, röst- eller språkskada finns Taltjänst.