I broschyren Stöd till den som vårdar och hjälper en närstående sammanfattas Socialstyrelsens underlag till en nationell strategi för stöd till anhöriga. Här beskrivs hur anhörigas situation ser ut, vilket stöd som anhöriga saknar och vilka förändringar som behöver göras.

Ur sammanfattningen:

  • Studierna visar att en tredjedel av dem som hjälper en närstående gör insatser som motsvarar mer än en arbetsdag per vecka och det kan gälla alltifrån praktisk hjälp till emotionellt stöd eller hjälp att organisera vård- och omsorgsinsatser.
  • Stödet är så omfattande att de anhöriga fyller en samhällsbärande funktion. Därför är det så viktigt att de själva får stöd i sin uppgift från flera delar av samhället, inte bara hälso- och sjukvården och kommunernas socialtjänst.
  • Den vård och omsorg som anhöriga ger sina nära ska vara frivillig. Socialstyrelsen är tydlig med att det är kommuner och regioner som har det fulla ansvaret för att ge den vård och omsorg som behövs även om anhöriga väljer att inte fortsätta ge stöd.
  • Även om många anhöriga vill vara med och ta hand om sina närstående är det viktigt att insatserna är på en rimlig nivå, konstaterar Socialstyrelsen. Annars kan engagemanget leda till att de anhöriga själva mår dåligt och får sämre livskvalitet.
  • Den vanligaste och svåraste hälsoeffekten är att anhöriga känner att situationen är psykiskt påfrestande. Men även arbete, studier och ekonomi kan påverkas negativt eftersom hjälpen till de närstående tar en så stor del av deras tid och uppmärksamhet. Tiden och orken räcker ibland inte till de egna sociala kontakterna eller ett fritidsintresse.
  • Sedan 2009 har kommunerna skyldighet att erbjuda stöd till personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre. Det gäller också den som stödjer en närstående som har funktionsnedsättning. Stödet ska vara anpassat efter vars och ens behov, vara flexibelt och hålla hög kvalitet.
  • Socialstyrelsen konstaterar att stödet behöver bli både mer individanpassat och mer likvärdigt. En förbättrad situation kräver överlag bättre styrning, ökad kunskap, mer resurser och bättre samverkan.

Här kan du läsa hela sammanfattningen Stöd till den som vårdar och hjälper en närstående

Sammanfattningen är utgiven av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, NKA.
Läs mer här

Nationell anhörigstrategi inom hälso- och sjukvård och omsorg. Utgångspunkten för strategin är att anhörigas insatser och delaktighet alltid ska bygga på frivillighet
Läs mer här