”Aha, det där skulle man kanske testa”. Blogg-gruppen Huvudsaken vill inspirera och motivera läsarna. Texterna skapas gemensamt och speglar vardagen med förvärvad hjärnskada. Det är kul att blogga, men det sociala sammanhanget, samtalen och den trygga miljö där texterna växer fram är viktigast, tycker blogg-coacherna Rasmus och Johan.

– Vi drog igång i juni 2017 och publicerade vårt första blogginlägg under sommaren, säger Rasmus Bergman, allt-i-allo i projektet Hjärna Tillsammans.

Han arbetade mycket med lanseringen av projektets hemsida tillsammans med projektledaren Kersti Eriksson. De kom fram till att en blogg skulle vara ett bra sätt för dem som lever med en förvärvad hjärnskada att dela sina erfarenheter med andra i liknande situation.

– Först hade vi en tanke att en eller två personer skulle skriva inläggen själva. Men vi insåg snart att det skulle bli för stor press på individerna. Så vi jobbar ihop i grupp istället. Vi har inga fasta ramar utan funderar tillsammans ut vad vi ska blogga om.

I dagsläget består blogg-gruppen, som fick namnet Huvudsaken, av fyra engagerade killar. Den coachande rollen har tagits över av Johan Berghman. Gruppen träffas varje fredag och Johan fungerar som spindeln i nätet. De har också en grupp på Messenger där de skriver till varandra och har videosamtal.

– Ofta handlar blogginläggen om en aktivitet vi gjort tillsammans. Förra veckan besökte vi till exempel ett naturreservat utanför Norrtälje där vi grillade korv och fiskade. Rutinen är att jag gör en sammanfattning som gruppen får läsa och ha synpunkter på innan vi publicerar. Det har visat sig fungera bäst, säger Johan.

Populära samtal

Gruppen är sammansvetsad och det är högt i tak. Samtalen kan handla om vad som helst, sex och samlevnad, rehab eller färdtjänst till exempel. Just inläggen som beskriver de samtal och diskussioner som gruppen har är populärast hos läsarna.

– Det är viktigt att bygga gemenskap och trygghet. Det är personliga saker vi snackar om. Kanske handlar bloggen inte så mycket om aktiviteterna i sig, utan istället om att träffa andra i liknande situation i livet, att inte känna sig ensam med sin hjärnskada. Det kan också handla om att dela lyckan i att göra framsteg, säger Rasmus.

Blogginlägget som fått mest respons berättar om när en av killarna var i en klädbutik för att prova ett par nya jeans. Först i omklädningsrummet, när han med endast vänsterhanden lyckats få på sig byxorna, upptäckte han att gylfen hade knappar och kunde inte knäppa dem. Hur gör man då, ber expediten om hjälp?

– Sådana personliga erfarenheter kan andra med förvärvad hjärnskada lätt identifiera sig med, säger Johan.

Träning och rehab har stort fokus i samtalen och inläggen. Gruppen har bland annat spelat minigolfspelat pingis och testat att cykla ihop. Det är viktigt att få inspiration och motivation av andra som testat olika saker, konstaterar Johan.

Podd och ljudbok

Idag har bloggen ungefär 500 läsare, men Rasmus och Johan hoppas såklart att fler ska hitta dit. De sprider information om bloggen band annat via Facebook och Hjärna Tillsammans olika kanaler.

En gång i månaden har Huvudsaken öppet hus i Afasiföreningens lokaler. Det är ett bra sätt att få respons på blogginläggen och förslag på idéer om vad de kan skriva om. Då bjuds på fika och kanske något föredrag. De har också haft inslag som dans och tai-chi. Alla som har en förvärvad hjärnskada är välkomna. Man behöver inte tillhöra någon förening.

Gruppen har också diskuterat hur bloggen kan utvecklas.

– En i gruppen har skrivit ned sin resa efter hjärnskadan. Vi funderar på att göra om den till en liten ljudbok och dela den på bloggen. Och det finns många andra som också har skrivit ned sin historia. Vi har också pratat om att göra en podd och att komplettera bloggen med filminlägg, berättar Johan.

Fler grupper på gång

Planen är att starta ytterligare en bloggrupp framöver och då även få med tjejer på tåget.

– Det är mest killar som kommer på aktiviteter som ordnas, men förhoppningsvis kan det här locka hit tjejerna, säger Johan och Rasmus.

TEXT: SUSANNE ROSÉN