På denna sida hittar du ljudklipp, intervjuer och HjärnaTillsammans podcast. Längden på avsnitten varierar. För att lyssna så trycker du bara på play. Du kan när som helst pausa ljudet genom att trycka på pause-knappen.
Många föredrar att lyssna på information istället för att läsa långa texter. På denna sida har vi därför samlat alla HjärnaTillsammans ljudklipp. Här hittar du samtal, intervjuer samt vår podcast. Ämne och längd på ljudklippen varierar men samtliga samtal utgår från förvärvad hjärnskada. Vi pratar med personer med egen erfarenhet, är närstående, arbetar med, eller som på annat sätt har kunskap kring ämnet.
Intervjuer och ljudklipp
Möt Effat Haraini
Effat Haraini fick en stroke för snart tre år sedan. Idag är hon drygt 45 år och steg för steg tar hon sig tillbaka från förlamning och en förlorad talförmåga. Hör Effats egna berättelse. Inspelat våren 2024
Hur tar man hand om sig själv som anhörig?
Det har gått cirka 16 år sedan Eija Rätys man fick en stroke hemma i vardagsrummet. Vi bad Eija att dela med sig av sina erfarenheter som anhörig. Hur har hon gjort för att ta hand om sig själv? Hur gör man för tt må bra men samtidigt klara av vardagens utmaningar? Inspelat våren 2024
Eija leder en grupp för anhöriga på Afasi-center i Stockholm.
Läs mer här
Anhörigas sorg och sorgens uttryck
Det kan ta tid innan sorg kommer. Både för de anhöriga och för den som fått en förvärvad hjärnskada. Sorgen kan bli fördröjd eller till och med frusen. Vi sörjer alla olika men att låta sorgen uttryckas gör den ofta lättare att hantera. Hör här en intervju med Lars Björklund och Kerstin Dillmar, båda fd sjukhuspräster som föreläser och skriver om förluster och existentiella frågor, om anhörigas sorg och om sorgens uttryck. Inspelat 2023
En trygg famn för dig som anhörig
Hos kommunens anhörigkonsulenter finns ett brett stöd för dig som anhörig. Möt Mikael Nylander som jobbat i rollen sedan 2009. Han välkomnar anhöriga som behöver goda råd, och kan även lotsa vidare till mer stöd eller annan form av vård. Inspelat 2023
HjärnaTillsammans podcast
En podcast om förvärvad hjärnskada. I varje avsnitt bjuder vi in en gäst för ett samtal. Gästen är någon med egen erfarenhet, är närstående, arbetar med, eller har annan erfarenhet av ämnet. Avsnitten spelades in mellan november 2020 – januari 2022. Viss information i samtalen kan därför vara inaktuell.
Längden på avsnitten varierar. För att lyssna så trycker du bara på play.
Avsnitt 1 – Mathilda Cederlund
Mathilda fick en stroke år 2007 i Australien, där hon bodde och studerade. I podcasten berättar hon om vad som hände den dagen, om tiden efter, hur vardagen ser ut idag, och mycket mer.
Mathilda är en av Hjärna Tillsammans kamratstödjare. Läs mer här:
Avsnitt 2 – Gun Bernholtz
I detta avsnitt pratar vi om hur det är att vara närstående till en person som fått en förvärvad hjärnskada. Vi pratar med Gun Bernholtz. Gun är sambo med Archie som fick en stroke år 2019. Vi pratar bland annat om utmaningar i vardagen, stora förändring och om stöd.
Avsnitt 3 – Emma Schött
Gäst i det tredje avsnittet är stroke -och hjärnskadevägledare, Emma Schött. I detta avsnitt berättar Emma bland annat om vad en stroke -och hjärnskadevägledare gör, hur man gör för att ta kontakt, och ger exempel på vanliga frågor som hon får.
Avsnitt 4 – Marcus Furchert
Detta avsnitt är inte ett av våra vanliga samtal. Den här gången ska vi få lyssna på Marcus Furchert’s historia ”Min rehabresa – så här långt”. Marcus fick en hjärnblödning år 2014 när han var på gymmet. Historien som vi får höra i podden handlar om livet efter, och framförallt om den resa han gjort inom rehabiliteringen. Berättelsen är uppläst av Johan Bergman tillsammans med författaren själv. Stort tack till Marcus för att du ville dela med dig av din historia!
Avsnitt 5 – Kerstin Gustafsson
I det femte avsnittet så gästas vi av Kerstin Gustafsson som arbetar som logoped på logopedkliniken vid Danderyds sjukhus och på Afasiföreningen i Stockholm Län. Här får vi lära oss mer om vad en logoped gör, vilken hjälp och stöd man kan få, vad afasi är och vad konsekvenserna blir. Vi pratar också om rehabilitering och träning, digitalisering och hur vi kan tänka för att underlätta kommunikationen för alla.
I avsnittet pratar vi om Taltjänst och 8sidor.
Avsnitt 6 – Christer Olsén
År 1992 var Christer med i en idrottsolycka. Det var under en tävling i motocross som Christer blev överkörd efter en krasch i en av kurvorna. I detta avsnitt pratar vi om vad det var som hände den dagen, vilka konsekvenserna blev, vikten av rehabilitering och strategier i vardagen. Vi samtalar också kring Christers arbete på personskadeförbundet
RTP-S, Judo, erfarenhetsbaserad kunskap och mycket mer.
Christer är en av Hjärna Tillsammans kamratstödjare. Läs mer här:
Avsnitt 7 – Kersti Eriksson
I detta avsnitten pratar vi om Hjärna Tillsammans. Vad är Hjärna Tillsammans? Vad gör nätverket? För att besvara dessa frågor på bästa sätt så har vi bjudit in projektledare, Kersti Eriksson. Vi pratar även om vikten av samverkan, erfarenhetsbaserad kunskap, nätverkets framtid och mycket mer.
Avsnitt 8 – Fredrik Sandman
I detta avsnitt gästas vi av Fredrik Sandman som fick en stroke 2013, efter en helg på sitt landställe. Vi pratar om vad det var som hände den dagen, tiden efter, och hur han mår idag. Vi pratar även om hur det senaste året har varit med Corona, arbetsträning, erfarenhetsbaserad kunskap och ett av hans största intressen: matlagning! Fredrik håller i kurser för matlagning med en hand. I det här avsnittet berättar Fredrik mer om hur den kursen ser ut, hur han arbetar i köket och ger tips och strategier som kan underlätta.
Avsnitt 9 – Julia Liljegren
I det nionde avsnittet av vår podcast pratar vi om arbetsterapi och vad en arbetsterapeut gör. För att besvara frågorna så har vi bjudit in Julia Liljegren som arbetar som just arbetsterapeut på hjärnskaderehabilitering, Danderyds Sjukhus. Avsnittet är cirka 30 minuter långt och går att pausa.
Trevlig lyssning!
Avsnitt 10 – Sofia Arnsten
I detta sommaravsnitt pratar vi med Sofia som är projektledare för ”Naturen på lika villkor”. Ett projekt som syftar till att göra naturen i Stockholms län tillgänglig för personer med funktionsvariationer.
Besök projektets hemsida:
Naturen på lika villkor
Avsnitt 11 – Christoffer Petersson
I detta avsnitt pratar vi om parasport! Vi gästas av Christoffer Petersson som arbetar som projektledare på parasportsföreningen IFAH Stockholm. Vi pratar om vad parasport är, vad det finns för idrotter, hur man gör om man vill testa på, och mycket mer. Vi får även höra mer om IFAH´s verksamhet och om spännande projekt som de har på gång.
Mer information och kontaktuppgifter till IFAH hittar du på deras hemsida:
IFAH Stockholm
Avsnitt 12 – Anneli Torsfeldt Heikenborn
Anneli fick en stroke år 2003 när hon väntade sitt andra barn. Numera har hon titeln professionell strokesurvivor och brinner för att stötta andra drabbas av stroke mitt i livet. I Podden pratar vi bland annat vad det var som hände den dagen 2003, tiden efter, titeln professionell strokesurvivor, hjärntrötthet, spasticitet, strategier i vardagen och mycket mer.
Här hittar du länkar till mer information om saker vi pratar om i avsnittet
Avsnitt 13 – Micke Lundquist
År 2002 var Micke i fjällen på en skolresa. Det första åket hamnade han i en brant backe och flög upp i luften på ett gupp. Han landade på armen och huvudet. Armen krossades och han fick en stor hjärnblödning. I podden får vi höra Micke berätta vad det var som hände den dagen, tiden efter och hur det var att komma tillbaka till skola och vardag. Vi pratar även om rehabilitering, stress och arbetet på Hjärnkraft!
Avsnitt 14 – Johan Sundén
Johan drabbades av en stroke när han var 25 år gammal och spelade fotboll med sina vänner. Han förlorade talet och blev förlamad i halva kroppen. Ett år senare sprang han Göteborgsvarvet och idag föreläser han för att inspirera och hjälpa andra. I podden berättar Johan vad det var som hände den dagen på fotbollsplanen och hur tiden efter sett ut. Vi pratar även om afasi, vad som är viktigt när vi kommunicerar, idrott och träning och om att inspirera andra.
För frågor och synpunkter om podcasten, maila oss på: