Den som inga byxor har

Den som inga byxor har…

Det är vackert. Det kalla vinterljuset som smyger sig in genom fönstret. Det är vackert. Den där lilla kyrkan som möter den snötäckta marken utanför. Gårdsplanen som om för och eftermiddagen tillhandahåller parkeringsplatser åt färdtjänstchafförer. Och kanske en och annan felparkerare. En del passar på att be om toalettlån och andra kommer in tillsammans med sitt glada humör och en del kommer inte alls. Alla ska de hämta någon som varit på någon aktivitet på Afasicenter. Och det är här vi befinner oss nu. På Afasicentret. I ett av rummen i det gamla 1800-tals huset som på den tiden inackorderade fattighjon. I rummet finns ett långt bord med plats för många. Ibland styrelsefolk ibland engelska och svenskagrupper. En gång ett härligt julbord för personalen. I änden av bordet längst in i rummet mellan bokhylla och skåp sitter det där stora fönster som bjuder in ljuset och kyrkan till oss. Å här sitter vi, bloggruppen. Vi kallar oss Huvudsaken.

För mig är det första gången jag sitter tillsammans med gruppen. Det är dock inte första gången jag sitter i det här rummet. Här har jag suttit många gånger. En gång var vid det där julbordet i julas. Oftast när jag sitter är det i ett annat rum. Datorrummet. Där har jag suttit sedan 2014. Det var då jag började arbeta på Afasiföreningen. Förresten så sitter jag nog inte så mycket. Lite överallt är jag nog i detta hus om dagarna. Ibland i grupper som löser nutidskryss, ibland i en grupp som sjunger och spelar, ibland målar jag om ett rum eller lagar och fixar med något som behöver lagas och fixas. Det här är en arbetsplats där det aldrig blir tråkigt. Hit kommer jag med glädje och här ges så mycket glädje. Av alla fina människor som kommer hit varje vecka.

Johan Berghman står det på en skylt på mitt skrivbord. Där står också ett fotografi på mig och min fru. 2013 togs den bilden ifrån ett bröllop vars efterföljande festligheter hölls just här på Afasicenter. Det sitter på väggen bilder på två barn. Den ena är tre och ett halvt och den andra sju år. Tillsammans bor vi i en lägenhet på Södermalm. Jag kommer från skolvärden, specialskolan för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Såsom Aspergers syndrom och AHD. Där arbetade jag i 6 år. I början som resursperson och sedan som musiklärare. Musik är något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag är också utbildad frisör och barberare. Numera arbetar jag med håren och skäggen en del lördagar då jag inte är på Afasicenter.

Det känns varmt välkomnande att vara här. Jag är ju ny i gruppen. Omtyckta Rasmus har lämnat över uppdraget till mig. Det ska bli mig ett nöje att få vara med och att skriva i bloggen.

Den här fredagen pratar vi om alla möjliga ting. Det blir en hel del skratt och en del anekdoter om sådant jag kanske inte har tänkt på innan. Hur gör man t.ex. när man går där i klädbutiken och äntligen hittat ett par fina jeans, krånglar på sig dom med vänsterhanden och när de äntligen sitter på plats upptäcker att det är knappgylf och inte dragkedja! När att bara få på sig byxorna med endast vänsterhanden tagit all energi. Be den där snälla expediten om knäpphjälp? Hur skulle det de ut? Kim löste det med att lämna butiken utan byxor. Marcus starta eget planer kontras med tipset att kontakta Bosses råd och stöd för att få hjälp med ev. sjukbidrag

Problematiken med digitaliseringen i samhället är ett tema som gruppen kommer att använda sig av och diskutera om. För just diskussionen är viktig, att kunna dela med sig av sina erfarenheter och lyssna på andras.

En fredag i månaden inbjuder Huvudgruppen till Öppet hus för alla att komma till Afasicenter. Det blir ett tillfälle att träffa personer i samma situation för att dela erfarenheter och umgås och ha trevligt. Det skulle kunna se ut så här:

  • Ett tema
  • Diskussion
  • Någon form av aktivitet, t ex pingis
  • Avslutning

 

Datum för Huvudsaken kommande dropp-inträffar är: 23/3, 27/4, 25/5.

Varmt välkomna att ha trevligt med oss!Jag ser fram emot fortsatt samarbete med bloggruppen. Med i planerna finns även att starta ännu en grupp! Det blir alltså dubbelt så kul framöver, både för mig och för er som läser.

Vi lämnar rummet för lunch och kaffe och hoppas att färdtjänstbilen kommer med en glad chaufför ute på gårdsplanen.

Tips:

http://www.bosse-kunskapscenter.se/

BOSSE- Råd, Stöd & Kunskapscenter (BOSSE) arbetar med frågor som rör funktionsnedsättning.
Våra verksamhetsområden är individuell rådgivning,gruppverksamhet, Kognitiv Beteende Terapi (KBT),anhörigstöd, föreläsningar samt utbildning och handledning för personliga assistenter.

http://activagecenter.com/

Activage Center är en personlig och småskalig träningsanläggning helt utvecklad för aktiva och sociala seniorer som vill må bra livet igenom. Våra tränare har en fördjupad kunskap om den äldre kroppen och guidar dig till trygg, rolig och utvecklande träning helt efter dina förutsättningar. Inga krångliga maskiner, hög musik eller muskelhets. Vi fokuserar på social gemenskap och funktionell träning med inslag av styrka, rörlighet och stabilitet som skapar välmående i din vardag.

Kom och prova! Vi finns på Södermalm och Östermalm

 

X