Pingpong

Hallå från Huvudsaken!

Hoppas alla läsare därute mår bra och att ni inte blåser bort där ute i höstvindarna. Vi i Huvudsaken mår finfint! Den här veckan har vi besökt ”IFAH”. IFAH är en förkortning för Idrottsföreningen för alla handikappade och är en av Sveriges äldsta handikappidrottsföreningar som skapades redan 1959. Idag har de hela 7 sektioner som tränar och tävlar inom olika idrotter. Här finns allt från innebandy till elhockey och boccia. Just denna dag anordnade IFAH ett prova-på-tillfälle för bordtennis. Och självklart ville vi vara med för att slå en smash eller två.

Ola, Kim, Fredrik och Rasmus träffas utanför Skärholmens sim-och idrottshall där dagens träning hålls. Efter vi samlats och bytt om till träningskläder gick vi en trappa upp och in i en stor gymnastiksal där, ett ganska stort antal, människor är i full gång med olika idrotter. På ena sidan av salen spelas elhockey och på den andra sidan står ett antal bord där bordtennis spelas. Efter att vi hälsat på tränare Staffan och några av de andra deltagarna på plats så börjar uppvärmning. När vi känner oss varma i kroppen så delar vi upp oss och börjar spela.

Vi börjar med att bara bolla lite och försöka få bollen över nätet så många gånger som möjligt. Detta kan låta enkelt men när man är nybörjare så tar det lite tid innan man kommer in i rörelsemönstret och hittar tajmingen som gör att man är på rätt plats vid rätt tillfälle och på sätt kan få bollen över nätet. Vi märker ganska snabbt att det är jobbigare än vad vi trodde innan att spela bordtennis, mycket tack vare att bollen färdas snabbt över bordet och koncentrationen därför måste vara på topp för att vi ska hinna förflytta kroppen bakom bollen. Men träningen hålls i ett bra tempo och den som behöver vila kan slå sig ned för att istället inspektera (och flina) åt de andra deltagarna från Huvudsaken. Efter att vi lärt oss de mest grundläggande rörelserna och teknikerna så tränar vi på att slå forehand, backhand och lite serve innan vi avslutar med match. Efter cirka 90 minuter av spel känner vi oss ganska trötta och nöjda och bestämmer oss därför för att tacka för oss och avsluta dagens aktivitet.

 

Efter träningen behöver energin fyllas på så vi beger oss upp till Skärholmens Centrum för lite påfyllning av mat, dryck samt för att diskutera vad vi tyckte om dagens aktivitet. Vi alla är eniga om att det var jätteroligt att spela bordtennis. Fredrik och Ola kände dock att miljön i hallen var lite stimmig eftersom att det var mycket folk och ljudvolymen var ganska hög. Detta gjorde dem lite trötta i huvudet efter ett tag. Det var också ganska svårt att se bollen på ena sidan av bordet för Ola. Detta är något som vi hörde från andra deltagare vid detta tillfälle. Har du lite nedsatt syn på ena ögat, eller bara ser bättre på ett öga så kan det vara lite svårt att se bollen i vissa vinklar. Detta kan såklart bero på att bollen i bordtennis går ganska snabbt över bordet vilket kan göra det svårt att hinna justera vinkeln på kroppen så att man ser bollen komma.

Utöver detta så tror vi att bordtennis är en idrott som passar de flesta, oavsett funktionshinder. Eftersom att ytan runt bordet inte är så stor så behöver ingen känna att den är för orörlig eller långsam för att spela. Men samtidigt som ytan är liten så är rörelserna i sidled många och spelet snabbt, vilket gör att det är bra träning för koordination, balans och rörlighet. Men även för koncentrationsförmågan. Det var även jobbigare än vi trodde från början och vi alla var svettiga och trötta i muskler efteråt. Så vi rekommenderar det även till dig som vill ha lite konditionsträning. Vi känner också att bordtennisen är en rolig aktivitet att göra i grupp eftersom att alla kan spela med/mot alla oavsett nivå.

Vi i Huvudsaken vill tacka IFAH för en härlig dag och tack för att vi fick komma och se er verksamhet. Vi kan rekommendera IFAH till alla som känner att de vill testa på en idrott eller aktivitet.

Nästa aktivitet för Huvudsaken blir Hjärnruset. Hoppas ni vill följa med och läsa hur vi tar oss an den utmaningen. 🙂
/Huvudsaken

X