Att hitta balans mellan aktivitet och vila är ett livslångt lärande. Efter en förvärvad hjärnskada måste man lära känna sig själv på nytt och prova sig fram. Det går ofta inte att hålla samma tempo som innan skadan. Och när hjärnan är i en läkprocess behöver den mer återhämtning och sömn än en frisk hjärna.

Sömnproblem och trötthet är vanligt efter en förvärvad hjärnskada. Vissa sover för lite och andra sover för mycket. Depression och ångest kan också påverka sömnen, här är det viktigt att få rätt stöd och behandling. Även spasticitet kan försämra sömnen, då kan stretching och botox hjälpa. Många får också hjärntrötthet efter en förvärvad hjärnskada. Att planera sina aktiviteter så det inte blir för mycket och ta små pauser är ett par råd.

Att hitta balans mellan aktivitet och vila är ett livslångt lärande

-Ur reportage om sömn och återhämtning

Alla är olika och vad som ger återhämtning skiljer sig åt från person till person. För vissa är det skogspromenader eller mindfulness, för andra är det att träna, meditera, ta en tupplur på dagen eller att ägna sig åt en skapande aktivitet. Att lära sig lyssna på kroppens signaler tar tid men är viktigt, poängterar Christer.

Första tiden efter olyckan kunde jag sova hur mycket som helst. Efter lunch gick jag alltid och vilade lite. Kroppen signalerade att nu måste du vila. I dag när jag arbetar så känner jag att jag blir trött men inte att jag måste vila på dagarna. Varje morgon eller kväll så kör jag stretching, annars vaknar jag på natten av kramp och sendrag. Ibland så måste jag gå upp och stretcha mitt i natten.

Christer Olsén

I dag sover jag cirka elva-tolv timmar per natt. Vid klockan åtta är jag redo att gå och lägga mig.

Effat Haraini

Att pausa innan du blir trött är tricket. Dela upp aktiviteter i mindre delar. Skriv ned delarna i en lista och stryk varefter.

Läs Anneli Torsfeldt Heikenborns bästa tips på återhämtning i vardagen.

Efter stroken har jag fått större behov av att sova och går och lägger mig vid nio, kanske somnar vid tio.

Jag har inte svårt att somna, däremot så vaknar jag mitt i natten. Så jag håller mig uppe och kollar på min Ipad och då somnar jag om. Efter lunchen blir jag ofta jättetrött. Då sover jag lite siesta. Eller bara går och lägger mig en stund och vilar, det funkar.

Idag bor jag med mina föräldrar och de hjälper mig mycket. Samtidigt vill jag göra saker själv. De vill också att jag gör saker själv, eftersom de inte kommer att finnas för alltid.

Fernanda Eklund

Jag har inte haft någon hjärntrötthet. Innan jag fick barn så sov jag kanske åtta timmar. Men nu vaknar min son och då blir det sämre med sömnen. Han är 3,5 år och det är full fart. När jag blev gravid så ökade spasticiteten i min förlamade högra sida, det påverkade sömnen. Nu är det tillbaka till normalt. Jag är fortfarande spastisk i min förlamade högra arm, men inte på samma sätt som när jag väntade min son. Men då fick jag heller inte botox för min arm, då fick jag ingenting.

Mathilda Cederlund Oostdijk

Jag har helt klart ett större sömnbehov nu. När man är hjärntrött som jag och till exempel är iväg på en konferens så blir det jättemånga intryck och jag blir dödstrött. Men jag kan ändå inte sova och koppla av. Hjärnan går på högvarv av alla intryck, samtal och ljud. Då brukar jag lyssna på podd eller läsa. Men det är jättesvårt att koppla av. När jag började arbetsträna så behöver jag också sova en stund under dagen. Det gäller att planera sina dagar. Det tog flera år att förstå sitt nya jag med hjärntrötthet och hur det funkar.

Åsa Holmlund

Jag har alltid haft svårt att gå ned i varv. Det är lätt att tankarna snurrar efter läggdags. Men har jag gjort något som jag blivit fysiskt trött av så kan jag sova lättare. Även meditation har hjälpt mig mycket, det ger mig ro. Sen har jag börjat ta kurser i massage och just massage kan lindra stress och ge hjälp att varva ned.

Micke Lundquist