Våra kamratstödjare har på olika sätt lärt sig att hantera den hjärntrötthet som kan komma efter en förvärvad hjärnskada. För vissa kommer hjärntröttheten som en blixt från klar himmel, man blir jättetrött och måste gå och lägga sig. Andra får lindrigare besvär. De flesta blir bättre med tiden men hjärntröttheten kan finnas kvar resten av livet.
En siesta mitt på dagen eller på eftermiddagen kan hjälpa. Jag upplevde hjärntrötthet de fem första åren efter stroken. Successivt blev det lättare och lättare. Och nu kan jag gå en hel dag utan att sova eller vila.
Jag upplever en extrem hjärntrötthet. Då får jag också svårt med kognitionen, att förstå saker. Det tog mig fem år att förstå hur jag fungerar och hur jag kan anpassa mig efter hjärntröttheten. Det går upp och ned, blir bättre och sämre. Jag måste hela tiden prioritera min tid efter vad som är värt att bli uttröttat av. När det blir extremt jobbigt behöver jag ta bort alla intryck och vara i ett mörkt, tyst rum och vila.
Hjärntrötthet går att likna vid att ha varit vaken länge, kanske över 36 timmar, då fungerar kroppen fortfarande men huvudet är helt borta. Eller att ha rest över tidszoner, och man får jetlag. Det enda som fungerar är att ta bort alla intryck. Jag vet att hjärntröttheten alltid finns med men kan hantera den i mycket större utsträckning i dag. Det går inte att bota, utan behöver en strategi för att lära dig hantera den. Och lära sig att kunna stänga av en massa saker, bortse från ljud och människor omkring dig för att behålla energin.
Anneli Torsfeldt Heikenborn berätta om hur hjärntrötthet påverkar hennes vardag och de strategier hon använder.
Praktiska tips för att stödja hantering av stress och energi:
- Hjälp till att identifiera energigränser och stressfaktorer för att förebygga överbelastning.
- Prioritera tillsammans – hjälp personen att fokusera på viktiga aktiviteter och att undvika det som inte är nödvändigt.
- Planera en balans mellan aktiviteter och vila, och stötta i att skapa hållbara rutiner.
- Uppmuntra avkopplingstekniker som musik, mindfulness eller yoga.
- Minska störningar i omgivningen, exempelvis genom att rekommendera öronproppar eller solglasögon för att dämpa ljud och ljus.
- Använd stödverktyg som kalendrar och påminnelser för att strukturera vardagen.
- Strukturera dagen med rutiner och listor för att minska kognitiv belastning.
- Föreslå att göra ärenden under lugnare tider för att undvika onödig stress.
- Rekommendera ljudböcker som alternativ till läsning för en mer avkopplande upplevelse.
- Främja måttlig motion för att stärka hälsan utan att tömma energin.
Om hjärntrötthet i HjärnaTillsammans faktabank
Läs mer här
Intervju med Anneli Torsfeldt Heikenborn
Läs mer här
Film: Seminarium om hjärntrötthet från Strokedagen 2019. Film från STROKE – Riksförbundet
Se film här