God återhämtning?

Svaret på veckans Hjärn-Fråga kommer från Anneli Torsfeldt Heikenborn, “proffessionell strokesurvivour”. Anneli jobbar ideellt på Stroke-Riksförbundet och är en av Hjärna Tillsammans kamratstödjare.

Fråga:

Hej,
Ibland kan det vara svårt att orka med alla saker i vardagen. Jag blir ofta trött och ofokuserad efter ett tag. Har ni några tips för hur man kan återhämta sig och orka med hela dagen?

Anneli svarar:

Schemalägg dina pauser. Sätt ett alarm i telefonen och bryt din aktivitet då, oavsett vad du håller på med. Fem minuter i timmen kan räcka. Stanna upp. Sätt eller lägg dig ned. Slut ögonen och fokusera bara på andningen. Det här kan man till och med göra i kassakön. Fast stående. Blir ju lite märkligt att lägga sig ned på golvet i affären. 🙂

Jag brukar power-vila i bilen men då med ögonen öppna såklart! Vid ett rödlyse tar jag några extra djupa andetag. Landar i kroppen. Hur känns det i min högra stortå just nu? Det lugnar bruset i huvudet.

Att pausa innan du blir trött är tricket. Dela upp aktiviteter i mindre delar. Skriv ned delarna i en lista och stryk varefter. Då känner man tillfredsställelse och kan planera in pauser mellan varje del. När jag ska duscha så tar jag fram kläder att ha på mig efteråt, pausar, klär av mig kläderna, pausar, och så vidare. Lagar jag mat så skär jag lök, pausar, sätter på pastavatten, pausar.

För mig funkar det väldigt bra att skriva listor. Jag gör scheman eftersom jag har svårt att hålla många saker i huvudet. Då får jag struktur och minskar stress. Stress tar också energi från min hjärna.

Jag planerar även in aktiv vila som en del av mitt liv. Yoga, mediterar, bara går/strosar i naturen eller ser på film.

Här hittar du ett längre reportage med Anneli

X