Jordgubbar & glass

Vad är rehab?

Här sitter vi i försommaren under skuggande parasoll med jordgubbar och glass. Kim, Fredrik, Anna och Johan. Vi diskuterar genus och jämställdhet. Alltså hur vi bemöter personer beroende av kön och om orättvisor mellan könen. Ett viktigt och aktuellt ämne med tanke på den pågående #METOO kampanjen. Det är härligt att vi kan ta upp många olika ämnen i gruppen. Ibland pratar vi maträtter ibland relationer och ibland rehab och träning. Eller jag skulle nog säga att vi pratar ganska mycket om träning. Det är ju lite det vi vill förbättra. Den där tiden efter sjukhusvistelsen. Rehabiliteringen. Vad är rehabilitering?

Tidigare har vi pratat om hur lätt det är att bli bekväm med sina hjälpmedel som t.ex. handledsskena eller benskena och sitta och vänta på sin rehab. Vi vill hitta roliga och enkla sätt att till vardags träna upp sin förmåga. Idésprutan Kim kommer med många bra och smarta idéer. Idag testar vi några av dem.

Kim överraskar Fredrik med en påse full med saker. Vi hittar på att det är varor ifrån en matbutik. Den får Fredrik bära en bra bit med sin högerhand. Den handen med mindre funktion. Det tar en stund innan han får grepp om den men sen går det väldigt bra! Kim hittar på att det är en bukett blommor i påsen eller ett paket ägg. Då gäller det att vara lite aktiv och inte låta påsen slå mot benen som den gärna gör, så att blommorna blir till mos och äggen till äggröra.

Men trumpinnen i ena handen, får Marcus testa stafett. Här får han gå i sidled och korsa benen jämte bordet för att placera pinnen på andra änden av bordet. Där plockar kompisen upp pinnen och går i sidled tillbaka till start.

Kim leder en aktiv gångträning där balansen och gången tränas.

Pilatesbollen kan användas till mycket. Det går att sitta på den för att öva balans. Här får Fredrik i uppdrag att rulla den framför sig för balans och för att aktivera sin högerhand.

Idag har vi testat olika sätt att till vardags öva upp sina förmågor på enkla och roliga sätt. Nästa gång Fredrik går till mataffären kanske han provar att bära kassen i sin högerhand istället för den vänstra som han är van vid och Marcus kanske fortsätter öva gång lite mer medvetet. Nästa gång vi ses i gruppen vi hittar kanske på nya spännande utmaningar åt oss!

/Huvudsaken