Intervju med Fredrik om mindfulness

Intervju med Fredrik om mindfulness

Hur kommer det sig att du började med mindfulness?
Jag letade efter ett komplement till min ”vanliga rehabträning”. Jag behövde ett sätt att sortera min tankar och få ned stressnivån i kroppen, Därför kände jag att det var värt att testa på mindfulness. Jag var dock tveksam till en början då jag tyckte att det lät flummigt. Men en dag när jag var ute på Rehab station Stockholm så fick jag chans att testa på ett pass tillsammans med några andra deltagare. Jag beslutade mig då för att testa och det är jag glad för idag.

Vad känner du att mindfulness hjälper dig med?
Jag känner framförallt att det hjälper mig med fokusering och koncentration. När du tränar mindfulness så fokuserar du mycket på en del av kroppen i taget. Du börjar kanske med överdelen av foten, sedan vidare till låret, magen och så vidare. Detta har hjälpt mig få en bättre känsla och medvetenhet över de kroppsdelar där känslan är mindre. Allt eftersom att medvetenheten blivit större så har det också blivit enklare att komma ihåg att använda och träna mindre rörliga delar i vardagen. Att trycka på lampknappen med höger hand istället för att hela tiden använda vänster, till exempel.

Jag känner också att jag fått lättare att organisera och planera. Idag har jag med en almanacka där jag skriver upp de aktiviteter och viktiga händelser som jag har den närmaste tiden. Det har blivit lättare att lyssna, ta in, och komma ihåg saker tack vare att min koncentration och fokusering har blivit bättre. Utöver detta så känner jag, generellt ett större lugn idag. Jag har mindre stress på insidan vilket också gjort att jag sover bättre. Detta tror jag att mindfulness har hjälpt mig med. Det har givit mig mer verktyg i vardagen helt enkelt!

Skulle du rekommendera andra att testa på denna metod? Och i så fall vilka?
Ja, verkligen! Det som är så bra med den här typen av övningar är att alla kan göra dem. Det spelar ingen roll om du sitter i rullstol, är gående, gammal eller ung. Alla kan vara med. Vi kan alla behöva lite tid och verktyg för att lära känna oss själva och våra kroppar, speciellt om din känsel för vissa kroppsdelar är lite sämre, då behövs det lite tid för att tänka på dem. I dag när vi alla har tusen saker att göra i vår vardag så finns det knappt tid för att stanna upp och fundera över hur vi mår, då är mindfulness en bra metod.