Hjärnruset 2017

Ett lopp för hjärnan

Hej alla läsare!
Som ni vet är vi i Huvudsaken på jakt efter olika typer av fysiska aktiviteter att testa på. Träning och fysisk aktivitet är någon som vi alla värdesätter och tycker är viktigt. Inte bara för att kroppen generellt behöver röra på sig för att må bra, utan också för att bibehålla de funktioner vi har och för att kunna återfå funktioner vi tappat. Därför blev vi glada när vi i slutet på den här sommaren fick chansen att delta i en aktivitet där vi kan utmana våra kroppar och samtidigt kunna bidra lite till forskningen. Vi deltog i loppet Hjärnruset.

För er som inte hört talas om Hjärnruset innan så kan vi berätta att det anordnas årligen för att synliggöra behovet av hjärnforskning och för att samla in pengar till Hjärnfonden. Själva loppet är utformat för att passa alla, oavsett ålder och fysisk förmåga. Du får själv välja mellan olika längd på loppet. Det finns distanser från 15 kilometer till 200 meter. Du väljer också om du vill springa, jogga eller gå. Detta upplägg tycker vi var väldigt bra eftersom det gör att alla faktiskt kan delta i loppet och du kan själv bestämma vart du vill sätta ribban. Utöver loppet kunde vi under dagen också njuta av livemusik, föreläsning, lotteridragning samt hänga i parkmiljö och träffa nytt folk.

Från Huvudsaken var det två deltagare som deltog under dagen, Kim och Marcus. Även jag, Rasmus var med och deltog i loppet. Eftersom vi alla hade en bit att åka för att komma till Nykvarns folkpark där dagens aktiviteter hölls, så började dagen ganska tidigt. Rasmus och Kim åkte pendeltåg tillsammans med våra vänner från Afasiföreningen som också var med denna dag. Medan Marcus åkte bil och mötte upp oss andra där i parken. Väl på plats så sken solen och parken fylldes snabbt på med folk. Vi började med att fylla på med energi i form av hamburgare som gick att köpa i cafeterian. Samtidigt som vi åt lyssnade vi på sångerskan/föreläsaren Jessica Falk som tillsammans med ett band sjöng och spelade musik från scenen. Jessica berättade även om sina egna erfarenheter och varför hon ansåg att forskningen för hjärnan var viktig. Vi och alla andra på plats tyckte detta var väldigt bra och spännande att lyssna på och Jessica fick ta emot stora applåder.

Efter att vi fått i oss mat och dryck började det närma sig start för dagens lopp. Vid denna tidpunkt så började det regna vilket gjorde att den uppvärmning som hölls framför scenen var något blöt. Detta förstörde dock inte stämningen utan de flesta deltog i de olika rörelserna som gjordes till musik. Efter att vi blivit varma i kroppen så gav vi oss iväg till den plats där sträckan som vi valt hade som startplats. Jag och Kim beslöt oss för att ge oss på 3 kilometers sträckan och Marcus gav sig iväg för att tackla sträckan på 200 meter. Lite tråkigt var det att vi inte kunde starta loppet tillsammans, då startlinjen inte var densamma för det olika distanserna. Men eftersom att alla gick i mål på samma ställe så hade vi förhoppningar på att kunna korsa mållinjen tillsammans.

Startskottet gick för vår sträcka och Rasmus och Kim satte igång att promenera tillsammans med de andra deltagarna som också dem valt tre kilometer. Lite förvirring blev det eftersom det var tänkt att vår distans skulle vara till för de som ville jogga/springa och inte för oss som vill gå. Nog för att vi alla gillar utmaningar men att springa var inget som intresserade oss, så vi fortsatte i det tempo som passade oss. Underlaget var bra och vädret var skönt så vi tog fram utan några krascher eller andra problem. När vi började närma oss slutet på loppet så kunde vi se Marcus som även han var nära mållinjen. Marcus hade som mål innan loppets start att kunna gå sträckan utan att använda sig av käpp som stöd men eftersom att sista biten var grusväg och uppförsbacke så behövdes det lite stöd för att klara balansen och för att känna sig trygg. Eftersom Marcus, precis som vi andra i gruppen, är lite av en tävlingsmänniska så var han lite besviken efteråt att inte kunna slutföra loppet utan käpp. Men vi alla tog oss över mållinjen tillsammans vilket var roligt och dagens största mål. Näst år tar vi banan utan käpp! Dagen avslutades med lottdragning där Rasmus lyckades vinna ett presentkort på ett julbord i vinter, vilket får ses som ett perfekt avslut på en bra dag. Kanske inte för deltagarna i Huvudsaken men Rasmus var nöjd över detta och önskar de andra bättre lycka nästa gång. 😉

Vi allihopa var väldigt nöjda med dagen och vår insats i loppet. En extra fet tumme upp går till Marcus som under dagen visar på en häftig kämpaglöd och härlig inställning. Marcus insats under dagen förkroppsligar inställningen att ingenting är omöjligt om vi bara ger oss fasen på det och vi fortsätter hjälpas åt och pusha varandra i vår strävan att överkomma hinder i oss själva och i vår vardag.

Vi skulle också vilja skicka lite kärlek till människorna som gör ett sånt här evenemang möjligt. Tack för en rolig och trevlig dag!

Until next time!
/Huvudsaken