På denna sida hittar du samtliga avsnitt av vår podcast. En podcast om förvärvad hjärnskada. I varje avsnitt bjuder vi in en gäst för ett samtal. Gästen är någon med egen erfarenhet, är närstående, arbetar med, eller har annan erfarenhet av ämnet.

Här hittar du samtliga avsnitt av podcasten, samt en kort beskrivning av innehållet. Längden på avsnitten varierar. För att lyssna så trycker du bara på play. Du kan när som helst pausa avsnittet genom att trycka på pause-knappen.

Avsnitt 1 – Mathilda Cederlund

Mathilda fick en stroke år 2007 i Australien, där hon bodde och studerade. I podcasten berättar hon om vad som hände den dagen, om tiden efter, hur vardagen ser ut idag, och mycket mer.

Mathilda är en av Hjärna Tillsammans kamratstödjare. Läs mer här:

Kamratstödjare – Mathilda Cederlund

Avsnitt 2 – Gun Bernholtz

I detta avsnitt pratar vi om hur det är att vara närstående till en person som fått en förvärvad hjärnskada. Vi pratar med Gun Bernholtz. Gun är sambo med Archie som fick en stroke år 2019. Vi pratar bland annat om utmaningar i vardagen, stora förändring och om stöd.

Avsnitt 3 – Emma Schött

Gäst i det tredje avsnittet är stroke -och hjärnskadevägledare, Emma Schött. I detta avsnitt berättar Emma bland annat om vad en stroke -och hjärnskadevägledare gör, hur man gör för att ta kontakt, och ger exempel på vanliga frågor som hon får.

Hemsida, stroke -och hjärnskadevägledare

Avsnitt 4 – Marcus Furchert

Detta avsnitt är inte ett av våra vanliga samtal. Den här gången ska vi få lyssna på Marcus Furchert’s historia “Min rehabresa – så här långt”. Marcus fick en hjärnblödning år 2014 när han var på gymmet. Historien som vi får höra i podden handlar om livet efter, och framförallt om den resa han gjort inom rehabiliteringen. Berättelsen är uppläst av Johan Bergman tillsammans med författaren själv. Stort tack till Marcus för att du ville dela med dig av din historia!

Avsnitt 5 – Kerstin Gustafsson

I det femte avsnittet så gästas vi av Kerstin Gustafsson som arbetar som logoped på logopedkliniken vid Danderyds sjukhus och på Afasiföreningen i Stockholm Län. Här får vi lära oss mer om vad en logoped gör, vilken hjälp och stöd man kan få, vad afasi är och vad konsekvenserna blir. Vi pratar också om rehabilitering och träning, digitalisering och hur vi kan tänka för att underlätta kommunikationen för alla.

I avsnittet pratar vi om Taltjänst och 8sidor.

Mer information om Taltjänst hittar du här

8sidor hittar du här

Avsnitt 6 – Christer Olsén

År 1992 var Christer med i en idrottsolycka. Det var under en tävling i motocross som Christer blev överkörd efter en krasch i en av kurvorna. I detta avsnitt pratar vi om vad det var som hände den dagen, vilka konsekvenserna blev, vikten av rehabilitering och strategier i vardagen. Vi samtalar också kring Christers arbete på personskadeförbundet
RTP-S, Judo, erfarenhetsbaserad kunskap och mycket mer.

Christer är en av Hjärna Tillsammans kamratstödjare. Läs mer här:

Kamratstödjare – Christer Olsén

Information om RTP-S

Avsnitt 7 – Kersti Eriksson

I detta avsnitten pratar vi om Hjärna Tillsammans. Vad är Hjärna Tillsammans? Vad gör nätverket? För att besvara dessa frågor på bästa sätt så har vi bjudit in projektledare, Kersti Eriksson. Vi pratar även om vikten av samverkan, erfarenhetsbaserad kunskap, nätverkets framtid och mycket mer.

Avsnitt 8 – Fredrik Sandman

I detta avsnitt gästas vi av Fredrik Sandman som fick en stroke 2013, efter en helg på sitt landställe. Vi pratar om vad det var som hände den dagen, tiden efter, och hur han mår idag. Vi pratar även om hur det senaste året har varit med Corona, arbetsträning, erfarenhetsbaserad kunskap och ett av hans största intressen: matlagning! Fredrik håller i kurser för matlagning med en hand. I det här avsnittet berättar Fredrik mer om hur den kursen ser ut, hur han arbetar i köket och ger tips och strategier som kan underlätta. 

Avsnitt 9 – Julia Liljegren

I det nionde avsnittet av vår podcast pratar vi om arbetsterapi och vad en arbetsterapeut gör. För att besvara frågorna så har vi bjudit in Julia Liljegren som arbetar som just arbetsterapeut på hjärnskaderehabilitering, Danderyds Sjukhus. Avsnittet är cirka 30 minuter långt och går att pausa.
Trevlig lyssning!

Avsnitt 10 – Sofia Arnsten

I detta sommaravsnitt pratar vi med Sofia som är projektledare för “Naturen på lika villkor”. Ett projekt som syftar till att göra naturen i Stockholms län tillgänglig för personer med funktionsvariationer.

Besök projektets hemsida:
Naturen på lika villkor

För frågor och synpunkter om podcasten, maila oss på:

info@hjarnatillsammans.se

X