Nyhet

Om afasi och kommunikationssvårigheter

Efter inslaget om afasi i SVT Fråga Doktorn har vi fått många frågor kring afasi och kommunikationssvårigheter. Här har vi samlat lite tips och länkar till den information som finns kring ämnet, på vår hemsida.

 

 

I vår faktabank hittar du en sida om afasi. Här hittar du information, filmer, ljudklipp och länkar.
Läs mer här

Afasiföreningen är en ideell förening som vänder sig till personer med afasi och deras anhöriga. Afasiföreningen är en av aktörerna i nätverket HjärnaTillsammans.
Läs mer om Afasiföreningen här

Lättläst om afasi – från Afasiförbundet
Läs mer här

”Leva med afasi – information till anhöriga”
Läs mer här

Information om afasi på flera olika språk
Läs mer här

Film av Kajsa Söderhielm och Malin Bauer om kommunikationsstrategier vid afasi
Se film här

Filmer från Afasiföreningen i Stockholms län. Logoped Kerstin Gustafsson pratar om vad afasi är och hur man kan träna. Filmen är uppdelad i två delar.
Vad är afasi och hur kan jag träna – del 1
Vad är afasi och hur kan jag träna – del 2

I Faktabanken hittar du även information om hjärnan, förvärvad hjärnskada, konsekvenser efter en skada, rehabilitering och mycket annat.
Besök Faktabanken här

HjärnaTillsammans podcast

En podcast om förvärvad hjärnskada som spelades in mellan november 2020 – januari 2022. En podcast där vi bjuder in en gäst för ett samtal kring ämnet. Gästen är någon med egen erfarenhet, är närstående, arbetar med, eller har annan erfarenhet. I inslaget om afasi i SVT Fråga Doktorn fick vi bland annat träffa Mathilda Cederlund och Kerstin Gustafsson. Både Mathilda och Kerstin har varit gäst i vår podcast. Du hittar avsnitten här nedan. Klicka på play för att lyssna.

Mathilda Cederlund i HjärnaTillsammans podcast

År 2020 gästade Mathilda HjärnaTillsammans podcast. Mathilda fick en stroke 2007 i Australien, där hon bodde och studerade. I podden berättar hon om vad det var som hände, om tiden efter och hur vardagen ser ut idag.

 

Kerstin Gustafsson i HjärnaTillsammans podcast

Kerstin Gustafsson arbetar som logoped på logopedkliniken vid Danderyds sjukhus och på Afasiföreningen i Stockholm Län. När Kerstin gästade vår podcast pratade vi om vad en logoped gör, vilken hjälp och stöd man kan få, vad afasi är och vad konsekvenserna blir. Vi pratar också om rehabilitering och träning, digitalisering och hur vi kan tänka för att underlätta kommunikationen för alla.

Du hittar samtliga avsnitt av vår podcast här

Gratis webbutbildning i kommunikationsstöd

Bättre och mer tillgänglig kunskap är ett viktigt sätt att stärka stödet till personer med förvärvad hjärnskada. Därför är utbildning centrala delar inom nätverket Hjärna Tillsammans och projektet Hjärna Må Bra. På HjärnaTillsammans digitala lärplattform finns idag två utbildningar: Rehabiliterande förhållningssätt och Kommunikationsstöd.

Utbildningarna är gratis och kan göras via dator, mobil eller surfplatta.
Klicka här för att komma till lärplattformen

Utbildningen i kommunikationsstöd vänder sig till dig som i olika sammanhang möter personer med nedsatt kommunikationsförmåga efter exempelvis en stroke eller olycka. Utbildningen ger tips på hur du med enkla medel kan göra förändringar som underlättar kommunikationen. Den ger även en allmän orientering om kommunikationssvårigheter.

Här kan du se en kort film med smakprov från utbildningen