Just den första tiden efter en skada behöver hjärnan vila och återhämtning. Men på längre sikt mår hjärnan nästan alltid bra av att stimuleras i vardagen och av sociala kontakter. Det hjälper hjärnan att hålla igång förmågor, många gånger även att förbättra dem. Fysisk aktivitet är bra för både kroppen och hjärnan.

I den här delen av hemsidan kan du läsa om aktiviteter för personer med förvärvad hjärnskada. Du får också tips, råd och strategier för en aktiv vardag med socialt liv.

Särskilt för den som inte arbetar är det viktigt med någon typ av meningsfull sysselsättning, i den omfattning man själv klarar och mår bra av. Det kanske handlar om en del av dagen eller en del av veckan.

Vid förvärvad hjärnskada kan det vara bra att gå ut eller ha någon social kontakt varje dag, om man klarar det. Hittar man en rytm blir det lättare att vara aktiv. På samma gång blir det lättare att inte göra mer än man orkar.

Det ska vara lagom med aktivitet – nyttigt och stärkande men inte för uttröttande eller slitsamt. Vid till exempel mental trötthet är det mycket viktigt att man inte gör mer i taget än hjärnan klarar av. Men även vid hjärntrötthet brukar man få mer energi om man gör saker regelbundet och träffar andra, än om man bara sitter hemma.

De fyra föreningar som är aktörer i Hjärna Tillsammans erbjuder träffar och samvaro för personer med förvärvad hjärnskada. Där kan man träffa andra i samma situation, vilket många tycker är skönt. Föreningarna är också en källa till kunskap, eftersom deras medlemmar har stor erfarenhet och har lärt sig strategier för vardagen.

HJÄRNKRAFT

Information och gemenskap i aktiv förening.

AFASIFÖRENINGEN

Stimulerande träning i gott sällskap för dig med afasi.

STROKEFÖRENINGEN

Intresseförening med många aktiviteter och möjlighet till juridiskt stöd.

RTP-S

Råd, stöd, gemenskap och egenvård.

Möt Marcus

Här får du träffa Marcus, en av medlemmarna i bloggruppen ”Huvudsaken”. Här berättar Marcus vad gemenskapen har betytt för honom.  

Hela artikeln