I projektet Hjärna Må Bra står lärdomar och erfarenhet från de som lever med en förvärvad hjärnskada och deras anhöriga i fokus, sida vid sida med vårdprofessionens kunskap.

Projektet leds av en styrgrupp med personer från aktörer i nätverket Hjärna Tillsammans. Gruppen diskuterar och beslutar kring strategiska frågor, budget, innehåll och funktioner för projektet. De mer operativa delarna av verksamheten – att fånga upp behov och idéer från målgruppen, beredning av olika frågor och informationsspridning – sköts av referensgruppen som består av representanter från nätverkets aktörer.

En mycket viktig del i projektet och arbetsprocessen är de engagerade och dynamiska arbetsgrupperna. Stommen i grupperna är personer med förvärvad hjärnskada och anhöriga. Dessutom ingår projektanställd personal och erfarna yrkespersoner från vård och rehab. Arbetsgrupperna jobbar vidare med de frågor som beslutats i referensgrupp och styrgrupp. Även skribenter och filmare deltar i nära samarbete och dialog med arbetsgrupperna för att tillsammans forma innehållet till hemsidan.

Arbetsgruppen för anhörigsektionen

När den nya sektionen för anhöriga på hemsidan togs fram deltog en arbetsgrupp som bestod av både anhöriga och representanter från vårdprofessionen. Gruppen träffades ett tiotal gånger digitalt under drygt ett år tillsammans med två skribenter och projektpersonal för att bolla idéer, ta fram och granska materialet till sektionen.

Samtalsgrupp goda levnadsvanor

I arbetet med sektionen för ”goda levnadsvanor” på hemsidan har det skapats en samtalsgrupp med personer som lever med förvärvad hjärnskada. Gruppen som träffas fysiskt på Afasiföreningen arbetar fram underlag till projektet med stöd av projektpersonal och en skribent. Samtalen lägger grunden för text, ljudcitat och filmer. Gruppen ger även feedback på sektionen vart eftersom den byggs upp. Intresset för att delta i samtalsgruppen och dela med sig av sina erfarenheter har varit stort.

Webbutbildningar

Inom projektet Hjärna Må Bra utvecklas också Hjärna Tillsammans lärplattform, bland annat med en webbutbildning för anhöriga till person med afasi. Arbetsprocesserna för utbildningarna respektive hemsidan har korsbefruktat varandra och materialet som tagits fram har kunnat skräddarsys för olika målgrupper och kommunikationskanaler.

Fysisk aktivitet på recept (FaR)

Med projektet Hjärna Må Bra vill vi underlätta för den som har en förvärvad hjärnskada att delta i fysiska aktiviteter. Målet är att fler ska erbjudas fysisk aktivitet på recept (FaR), och kunna delta i aktiviteter hos aktörer med god kunskap om målgruppens behov. Genom utbildning och informationsspridning vill vi öka kunskapen hos såväl FaR-förskrivare (legitimerad vårdpersonal) som FaR-aktörer om förvärvad hjärnskada, dess konsekvenser och hur vi kan stötta målgruppen. Stort fokus ligger på hur man kan stötta personer med dolda funktionsnedsättningar samt målgruppens egna erfarenheter kring fysiska aktiviteter.