Funderar du på hur du kan komma vidare efter din stroke/hjärnskada? Känner du dig ensam i din nya livssituation? Det kan vara skönt att prata med någon som har liknande erfarenheter. Någon som förstår. Här presenterar vi fyra kamratstödjare – Micke, Mathilda, Christer och Anneli. Alla har egen erfarenhet av förvärvad hjärnskada och brinner för att stötta andra.

Mycket av det som tas för givet som frisk kan innebära större eller mindre svårigheter efter en hjärnskada/stroke. Vardagliga situationer behöver hanteras på ett annat sätt än tidigare. Relationer och prestationsförmåga kan komma att påverkas av den nya livssituationen.

Även för anhöriga förändras vardagslivet när en närstående får en funktionsnedsättning. Skadan hos en närstående för som regel med sig förlust av någonting, det kan vara fysiskt och/eller psykiskt.

Våra kamratstödjare är personer med egen förvärvad hjärnskada/stroke. De vet hur det är att hantera långvarig funktionsnedsättning i vardagen. De har lärt sig att acceptera sin situation, och har arbetat med sin egen utveckling både fysiskt och mentalt. Som kamratstödjare vill de inspirera och visa på möjligheter.

Micke, Mathilda, Christer och Anneli är anställda eller jobbar ideellt i våra föreningar. I Hjärna Tillsammans är de bland annat engagerade i bloggen ”Huvudsaken” och i arbetsgrupper, de håller föreläsningar och är samtalspartners vid exempelvis tisdagsträffar. De delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenhet.

Tanken är att våra kamratstödjare ska vidareutbildas till ”erfarenhetscoacher”. På grund av Covid-19 får det vänta ett tag.

Välkommen att höra av dig till någon av Hjärna Tillsammans kamratstödjare! Det ni pratar om stannar självklart mellan dig och kamratstödjaren.

Michael Lundquist

Micke fick en stor hjärnblödning när han var 13 år efter en skidolycka. Idag är han 33 år. Här kan du läsa en intervju med Micke.

Hela artikeln

Mathilda Cederlund

Mathilda Cederlund fick en stroke när hon var 26 år. Idag arbetar hon på Afasiföreningen där hon lär ut svenska, engelska och matte till de som har afasi.

Hela artikeln

Christer Olsén

Christer fick sin hjärnskada efter en olycka på en tävling i motorcross. Idag jobbar han med hjärnskadefrågor på RTP i Stockholm och vill vara en god förebild för andra.

Hela artikeln

Anneli Torsfeldt Heikenborn

Anneli fick en stroke när hon väntade sitt andra barn 2003. Som kamratstödjare vill hon hjälpa andra som drabbas av stroke mitt i livet.

Hela artikeln

Hjärnbloggen

Hjärna Tillsammans blogg startade 2017. Bloggen har nu tagit en paus då gruppen har svårt att träffas fysiskt i och med corona-situationen. Här nedan kan du läsa alla inlägg som bloggruppen hittills har publicerat!

Bloggarna är i olika åldrar och har olika intressen och erfarenheter. En sak binder dem samman. De lever alla med en förvärvad hjärnskada. Ensam är stark men tillsammans är vi starkare!

Bloggens syfte är att lyfta rösterna från dem som projektet verkligen berör och hjälpa, peppa och inspirera. Bloggen vänder sig framför allt till andra med egen skada. Samtidigt ger den en inblick om livet efter exempelvis en stroke som kan vara värdefull även för personal, beslutsfattare och allmänhet.

Bloggruppen kallar sig Huvudsaken. Huvudsakens medlemmar har olika ålder och bakgrund, och har kommit olika långt i sin rehabilitering. Dem gör aktiviteter tillsammans och berättar om det i inlägg, gärna sådana man kanske drar sig för att prova på egen hand. Samtidigt delar de med sig av sina personliga erfarenheter av att handskas med de utmaningar en förvärvad hjärnskada medför i vardagen. Du kan läsa om om Huvudsakens äventyr i inläggen och reportage här nedan. Missa inte heller gruppens filmer där de bland annat delar med sig av sina vardagstips.

BLOGGINLÄGG

Sommaraktiviteter!

Hej!Tiden går fort och vi är redan framme i juli. Huvudsaken tar nu lite sommarlov och är tillbaka i höst med ny energi. Vi håller tummarna för bra väder så att vi allihopa kan spendera mycket tid utomhus. Kanske kan det vara läge för att testa på en ny...

läs mer

Det viktigaste målet på dagen?

Hej allihopa!Hoppas att ni alla mår bra och att ni håller er friska!I denna veckas inlägg så tänkte vi göra en fortsättning på förra veckan tema och prata om mat. Dock så tänkte vi nu fokusera på dagens första mål, frukost!De flesta har nog hört uttrycket...

läs mer

Matlagning med Fredrik

Förra veckan delade vi med oss av lite tips på hemmaträning då Johan delade med sig av några Tai Chi-övningar. Den här veckan så blir det matlagning! Fredrik visar här hur du kan laga en lätt, hälsosam maträtt med en hand.Ibland kan vi nog alla känna att...

läs mer

Tai Chi med Johan

Hej allesammans!Mycket har hänt den senaste tiden som gör att vi nu är hemma mer än vanligt och att våra rutiner ser lite annorlunda ut. Vi hoppas att ni alla mår bra och att ni har hälsan i behåll!Nu när vi spenderar mycket tid hemma och vi har svårare...

läs mer

Filmen från Mälargården

  Mälargården Ric Wasserman är på besök igen för fortsatt forskning om elektroniska impulser som hjälpmedel. Läs mer om detta HÄR. Kim får äran att efter instruktioner gå fram och tillbaka och bli filmad av Ric. Vi fortsätter med spänning följa projektet! Bloggruppen var och besökte Mälargården, blogginlägget om den utflykten hittar du HÄR. Och […]

läs mer

Dirigenten

Vibrationer för gåträning Ric Wasserman, journalist och musikproducent, hjälper en blind framstående flöjtist att uppfylla sin högsta dröm att få spela med i en symfoniorkester. Han uppfinner en apparat som skickar elektriska impulser till kroppen. På så...

läs mer

Möt Marcus

Efter sin stroke trodde Marcus Furchert att livet var slut. Men i bloggruppen fann han gemenskap och framtidstro.

Hela Artikeln

En framgångsrik metod

Möt Hjärna Tillsammans blogg-coacher. Hur bloggen startades, hur bloggarna arbetar idag och framtidsplaner.

Hela artikeln

X