Funderar du på hur du kan komma vidare efter din stroke/hjärnskada? Känner du dig ensam i din nya livssituation? Det kan vara skönt att prata med någon som har liknande erfarenheter. Någon som förstår. Här presenterar vi fyra kamratstödjare – Micke, Mathilda, Christer och Anneli. Alla har egen erfarenhet av förvärvad hjärnskada och brinner för att stötta andra.

Mycket av det som tas för givet som frisk kan innebära större eller mindre svårigheter efter en hjärnskada/stroke. Vardagliga situationer behöver hanteras på ett annat sätt än tidigare. Relationer och prestationsförmåga kan komma att påverkas av den nya livssituationen.

Även för anhöriga förändras vardagslivet när en närstående får en funktionsnedsättning. Skadan hos en närstående för som regel med sig förlust av någonting, det kan vara fysiskt och/eller psykiskt.

Våra kamratstödjare är personer med egen förvärvad hjärnskada/stroke. De vet hur det är att hantera långvarig funktionsnedsättning i vardagen. De har lärt sig att acceptera sin situation, och har arbetat med sin egen utveckling både fysiskt och mentalt. Som kamratstödjare vill de inspirera och visa på möjligheter.

Micke, Mathilda, Christer och Anneli är anställda eller jobbar ideellt i våra föreningar. I Hjärna Tillsammans är de bland annat engagerade i bloggen ”Huvudsaken” och i arbetsgrupper, de håller föreläsningar och är samtalspartners vid exempelvis tisdagsträffar. De delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenhet.

Tanken är att våra kamratstödjare ska vidareutbildas till ”erfarenhetscoacher”. På grund av Covid-19 får det vänta ett tag.

Välkommen att höra av dig till någon av Hjärna Tillsammans kamratstödjare! Det ni pratar om stannar självklart mellan dig och kamratstödjaren.

Michael Lundquist

Micke fick en stor hjärnblödning när han var 13 år efter en skidolycka. Idag är han 31 år och jobbar på Hjärnkraft Stockholm. Här kan du läsa en intervju med Micke.

Hela artikeln

Mathilda Cederlund

Mathilda Cederlund fick en stroke när hon var 26 år. Idag arbetar hon på Afasiföreningen där hon lär ut svenska, engelska och matte till de som har afasi.

Hela artikeln

Christer Olsén

Christer fick sin hjärnskada efter en olycka på en tävling i motorcross. Idag jobbar han med hjärnskadefrågor på RTP i Stockholm och vill vara en god förebild för andra.

Hela artikeln

Anneli Torsfeldt Heikenborn

Anneli fick en stroke när hon väntade sitt andra barn 2003. Som kamratstödjare vill hon hjälpa andra som drabbas av stroke mitt i livet.

Hela artikeln

Hjärn-Frågan

I Nätverket Hjärna Tillsammans finns mycket samlad kunskap. Här finns många aktörer som på olika sätt jobbar med rehabilitering och stöd. Här finns även våra kamratstödjare, bloggare och andra personer som har egen erfarenhet av hur det är att leva med en förvärvad hjärnskada. Trots att vi försöker samla mycket av informationen och kunskapen här på vår hemsida så finns det många frågor som behöver besvaras. Om du fick ställa en fråga till en person i vårt nätverk, vad skulle det då vara?

Här under Hjärn-Frågan försöker vi göra just detta. Söka svar på era frågor. Frågorna kan vara allt från tips på bra hjälpmedel och kommunikationsverktyg, till mer vardagliga saker så som tips i köket eller hur man knäpper den där nedrans knappen på byxorna med bara en hand. Det kan också vara mer breda frågor kring rehabilitering, försörjning och umgänge. Generella frågor kring förvärvad hjärnskada (vi kan inte svara på individuella frågor om vård och medicin). 

Har du en fråga du skulle vilja att vi skickar ut i vårt nätverk? Skicka in din fråga till oss på: info@hjarnatillsammans.se

HJÄRN-FRÅGAN

Intensiv rehabilitering?

Emma Schött, stroke- och hjärnskadevägledare. Erfarenhet som logoped inom neurologisk rehabilitering. Vägledaren är tillgänglig för alla i Stockholms län men vänder sig främst till patienter, närstående och vårdgivare inom öppenvården.Hej Emma!Jag fick en...

läs hela artikeln

Motivation?

Mathilda Cederlund fick en stroke när hon var 26 år gammal. Idag jobbar hon på Afasiföreningen i Stockholm som lärare i svenska, engelska och matematik. Mathilda är även en av Hjärna Tillsammans kamratstödjare.Hej Mathilda!Många av oss upplever att det...

läs hela artikeln
X