Semester fast ändå inte…

Här i Malaga har jag mitt andra hem! Är så innerligt glad och tacksam över att jag kan kalla både Spanien och Sverige som mitt hem, också har jag lärt mig att använda mitt hem för att må bra. Hem är inte en plats. Det är en känsla.

Semester. Man måste passa på att njuta av livet när man har 0 måsten, passa på att skämma bort sig själv och göra saker för en själv. Sådant man mår bra av.

8 Mars En internationell kvinnodag.
Jag vet inte om jag är tapper eller kanske bara gladlynt, men jag är en kvinna som tänker ”Jag kan”. Jag föddes till kvinna och jag känner mig som kvinna så för mig är varje dag en kvinnodag! Det finns en del kvinnor tänker, ”Jag kan inte”, det måste vi ändra på…

Kvinnodagen behövs, det är att fokusera på kampen för kvinnors lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället. Det är tydligt hur utsatta kvinnor är, de sliter och kämpar, de bär ett tungt ansvar men har för lite makt. Alla människor är födda fria och har lika i värde och rättigheter. Jämställdhet är en nödvändig förutsättning för ett välmående samhälle.

Påsk år 2024
Det här året firar vi påsken lite annorlunda än vi brukar. Så nu när vi är i Malaga och påsk firas med Jesu uppståndelse med färgglada evenemang inklusive parader, uppträdanden och marscher. Istället för påsktuppar och höns i porslin och fjädrar i glada färger att hänga upp i påskriset, vilket vi har även i Spanien.

I Malaga så kan man få se storslagna processioner längs med gatorna varje dag under påskveckan. Spanjorerna står utefter processionsvägen på huvudgatorna i flera timmar för att vänta på att dom ska passera.

Under dessa påsk processioner i Spanien bär människor träarrangemang som kallas ”Pasos” genom huvudgatorna. Dessa Pasos är glorifierade skulpturliknande ikoner som skildrar Kristi passion.

Påsk känns som en lättälskad högtid, viktiga händelser som får leva vidare med familjen och gemenskapen. Man är ledig i oväntat många dagar, man får i sig god mat, inte så mycket stress och höga förväntningar, man tar det lugnt och är med familjen.

Jag gillar alla årets olika högtider och vill gärna pynta och dekorera för att komma i stämning och känna årets årstider.

Det har varit kanonmysiga dagar, vi fördrev dagarna med frukostar och fantastisk mat samt varandras sällskap, jag har påsk pyntat och pysslat så det ska kännas ombonat.

Jag har påskpysslat för fullt senaste dagarna. Med origami och Papier maché, enkelt, billigt och med oändliga möjligheter! Det enda som behövs är egentligen tidningspapper och tapetklister.

Tekniken går helt enkelt på att doppa remsor av tidningspapper i tapetklister och ”bygga” med dem. Man behöver någon sorts stomme att klä in i papper och lim, och det går att använda lite vad som helst.

Det var så himla roligt att jag fortsatte dagen efter, för att få till små hönor.

Tack, för en härligt rivig mars månad, fyllda till bredden med liv.
Önskar er en god vecka, så hörs vi snart igen!

Skrivet av Fernanda