Vad är Cogmed?

Frågan handlar denna gång om Cogmed. Svarar på frågan gör Johan Berghman som jobbar på Afasiföreningen i Stockholms Län, bland annat i datorsalen med datorträning.

Fråga:

Hej!

Jag undrar vad Cogmed är och hur det funkar?

Svar:

Cogmed är ett webbaserat träningsprogram för att träna arbetsminnet. Arbetsminnet använder vi för att komma ihåg information under en kort stund, för att använda informationen i ditt tänkande. Alla har ett tak när det kommer till arbetsminnet, och det går att tränas upp. Om du har svårt att förstå vad du har läst, räkna huvudräkning eller följa instruktioner kan Cogmed vara en bra träning för dig. Även koncentrationsförmågan kan förbättras. Träningen består av vetenskapligt beprövade övningar som utförs under en intensivperiod.

Hur träningen går till:
Du får se olika former där färgen ändras på flera ställen, varpå du klickar på färgen i rätt ordning. Först på två ställen, sedan tre, fyra, fem osv. Ju bättre du presterar, desto svårare blir övningarna. Vanligt är att träna minst ca 40 minuter tre gånger i veckan. Det går även att träna kortare tid, fler dagar i veckan. Totalt är det ca 25 övningspass. Träningen kan göras hemma framför en dator med internetuppkoppling, eller t.ex. här på Afasiföreningen i Stockholms län.

 

Här kan du se en kort film om Cogmed: