Våren – Påsken i antågande

God morgon! En del av att vakna tidigt på morgonen är att höra ljudet av fåglarna som kvittrar. De senaste dagarna har jag vaknat innan klockan sju. Och just idag passade jag på att sätta mig här med er, en liten stunds skrivro, det är nog ett favoritsätt att börja dagen!

Solen skiner utanför fönstret, mätaren visar 10 grader varmt. Nåväl… det är i solen, men nåt säger mig att vi får en underbar dag idag. Även om vårkläderna får vänta har Stockholm varit fint och soligt, så solglasögonen åkt fram.

April står för dörren och det är dax för påsk. Nu äntligen startar vi påskpysslet!

Tänkte börja planera lite inför påsken den här veckan. Påsken är nog den högtid jag gillar bäst, lediga dagar, god mat, inte så mycket stress och höga förväntningar. Att göra någonting lite annorlunda gör dagen lite mer festlig.

Jag har fått så mycket inspiration av mamma som alltid gör så fint. Under påsken känner jag mig ofta så himla inspirerad. Hon och jag har påskpysslat i hela huset och också utomhus, jag förstår ju vem jag fått min pysslarådra av. Min pappa är också väldigt duktig med att snickra, så det finns nog också i blodet.

Lite egna traditioner som fått stanna kvar, på vårt köksbord står påskris med färgglatt pynt, skapa små överraskningar och dekorera för veckan, lite god påskmat, äggjakt, en långpromenad och fix i trädgården blir det av under påsken. Vår tradition ligger i att åka till Landet och öppna upp huset. Visst finns stora vida världen, men det som gör mig lycklig på riktigt är att vara med familjen och öppna upp landstället!

Papier maché har blivit en påsktradition här hemma hos oss. Egentligen är det ju ett superpyssel året om, och så lätt att göra både enkla och lite svårare grejer med. Tidningspapper, tapetklister och kanske lite färg är allt som behövs.

I Tyresö, på andra sidan Stockholm, så firar vi påsken såhär. William målar ägg och vi fixar med björkris ute i naturen och hänger färgglada fjädrar och kycklingar. Påskharen kommer på Påskafton med ägg fulla med godis och så det blir äggjakt i huset. Vi bjuder in vänner och familj på påskdagen och äter och dricker gott!

Vi har gjort ”Marängkycklingar” inför påsken. Här är receptet:

◾100 g äggvita (3-4 ägg)
◾90 g strösocker
◾120 g florsocker

  • Vispa upp äggvitan, vispa ner sockret lite i taget, tillsätt gul färg. Gör skålen-över-huvudet-tricket för att se att marängen är fast nog.
  • Sikta ner florsockret och vänd försiktig ner med en slickepott.
  • Ta lite av marängen i en skål och färga orange.
  • Ha upp den gula marängen i en spritspåse och den orangea i en annan. Stort hål i gula spritspåsen och mindre hål i den orangea.
  • Spritsa ut en gul maräng som kyckling, gör vingar med fingrarna, spritsa dit en orange näbb och orangea fötter.
  • Ställ in i ugn i 100 grader i över och undervärme. Grädda i 1 h, stäng av ugnen och låt stå på eftervärme i 1 h.
  • Måla ögon med svart karamellfärg eller mörk choklad.

Är det först på påskafton som man ska säga Glad Påsk? Fast finns det såna regler så struntar vi i dom. Med den här något märkliga kompositionen önskar vi alla som tittar in här en Glad Påsk! Sköna dagar i vackert vårväder, trevligt sällskap, god mat med mera.

Mathilda och Fernanda

Skrivet av Fernanda