Lars Söderlund, en av deltagare på Hjärna Tillsammans tisdagsträff är glad att han fick chansen att testa yoga under kvällen och tror att övningarna är något han kommer att ha nytta av i framtiden.
Det är första gången han kommit till ett evenemang med Hjärna Tillsammans. Han har varit hos värden Rehab Station tidigare.
– Jag provade lite yoga när jag låg här på Rehab Station i en vecka, efter min hjärnblödning för ett år sedan.
Efter den inneliggande rehabiliteringen har han fått komma till neuroteamet i närheten av där han bor.
– På rehab hemmavid pratade de hela tiden om att det var bra med yoga. Men det blev aldrig så att jag började.
Under det år som gått sedan hjärnblödningen tycker Lars Söderlund att hälsan varit relativt bra. Han kunde börja jobba heltid igen. Tills den där dagen då arbetskamraterna behövde ta honom till sjukhus.
– Det blev så konstigt. Jag har förr varit sjukskriven för utmattningssyndrom, och fick stark trötthet. Nu kom liknande symtom.
Hjärntrötthet äter upp energin
Det var hjärntrötthet som slog till (även kallat mental trötthet eller fatigue). Sedan dess behöver han ständigt vara uppmärksam på att orken är så begränsad.
Det är vanligt efter en förvärvad hjärnskada. Hjärntrötthet kan komma oavsett om hjärnskadan var lättare eller svårare. Hos en del blir den långvarig och bestående.
Mot hjärntrötthet finns än så länge varken medicin eller behandling. Det som erbjuds är strategier för att hantera tröttheten, bland annat hur man planerar för att på bästa sätt utnyttja den lilla energi man har.
– Mitt stora problem är hjärntrötthet, och den har ökat. Så allt mer av min fritid går åt till att vila.
Övningar kan lindra
Också mindfulness har visat goda resultat vid hjärntrötthet. Det rekommenderas även vid flera andra svårbehandlade kroniska besvär, som smärta eller sömnsvårigheter. Med övningar i mindfulness-tekniken kan man förbättra förmågan att uthärda.
Yogaledaren som håller i kvällens träff berättar att inte alla klarar av mindfulness, för det kan bli för svårt att få fokus. Hon rekommenderar därför yoga som ett sätt att få det fokuset, en förberedelse innan man gör mindfulness-övningar.
Lars Söderlund har själv gått på mindfulness för flera år sedan, den gången han var sjukskriven för utmattning. Men då tyckte han att det kunde vara svårt att hålla koncentrationen vid övningarna utan att tankarna flög iväg.
Hans upplevelse av den här kvällens aktiviteter är helt annorlunda.
– I mindfulness skulle man ligga blick stilla, och tänka på andningen. Men i de här yogarörelserna vi gjort ikväll kom andningen naturligt, jag behövde inte tänka på det. Jag tycker att rörelserna var jättebra. Det var fascinerade lätt att bli närvarande.
Hos neuroteamet där han går erbjuder de ibland yoga.
– Nu ska det börja en ny grupp. Då vill jag vara med!