Nyhet

Fler goda effekter av träning efter stroke upptäckta

En alldeles färsk studie i Kanada har visat att personer som haft stroke kunde gå märkbart bättre efter armträning. De tränade alltså inte benen, men ändå gav träningen effekt. Det gällde även personer som fått sin stroke för många år.

Hjärna Tillsammans tisdagsträff i mars handlar om just fysisk aktivitet och träning. Hela tiden kommer nya bevis på hur nyttigt det är för kroppen och hjärnan – både i allmänhet, och vid rehabilitering efter en förvärvad hjärnskada.

Mängder av ny forskning visar många tidigare okända fördelar med fysisk aktivitet. Studien i Kanada var bara den senaste. Man börjar allt mer förstå hur väldigt viktigt fysisk träning är för rehabilitering.

I det här fallet har en grupp personer i övre medelåldern och äldre fått träna cykelrörelser med armarna. En del av dem fick sin stroke för länge sedan – upp till 17 år sedan. Efter några veckors träning visade det sig att många blivit klart bättre på att gå.

Forskarna som gjort studien säger att armträningen aktiverat de delar av hjärnan som får olika kroppsdelar att samspela vid rörelser. Träningen gjorde hjärnan bättre på koordination i allmänhet. På så sätt kunde armträningen leda till att personerna kunde gå bättre.

Det är särskilt intressant att det gav effekt även många år efter en stroke. Hjärnan kan alltså öka sin förmåga även efter lång tid.

X