Nyhet

Uppskattad föreläsning och korvgrillning

Vårterminens sista tisdagsträff hade betoning på social samvaro. Temat var sommarfest. På programmet stod en kort föreläsning, en lagtävling i parken och som avslutning korvgrillning.

Kvällens värd var Afasiföreningen, som har sina lokaler i Sabbatsbergsparken. Träffen började med ett kort föredrag om vad afasi är. Föreningens logoped Kerstin Gustafsson berättade och visade bilder.

Vad är det vi gör, egentligen, när vi samtalar? Kerstin Gustafsson gick igenom de olika steg och delar som ingår. Trots att vi inte ofta tänker på dem, är det många delar. Dit hör till exempel att ta initiativ, andning, munrörelser, minne och att uppfatta vad den andra säger.

För hjärnan är detta olika arbetsmoment. En hel radda funktioner behöver användas.

– Kommunikation involverar hela hjärnan, och det går snabbt. Samtal är en mycket komplicerad verksamhet, sade Kerstin Gustafsson.

Den som har afasi kan få svårt att både få ut budskap, och ta emot budskap från andra. Dessutom kan det vara svårt med siffror.

Även kognitiva svårigheter kan göra samtal besvärliga. Till exempel kanske man lätt blir störd av annat runt omkring, som ljus och ljud.

Det finns olika sorters kommunikationsproblem. Men Kerstin Gustafssons budskap var att tre saker gäller för nästan alla som har det:

– Samtal måste få ta tid. Samtalspartnern, som inte har svårigheter, måste anpassa sig. Och båda behöver lära sig strategier, sade hon.

Efter föreläsningen var det parken nästa, för en fyrkamp. Deltagarna delades in i lag som tävlade i att kasta stövel, trumpinnar, bollar och ringar. Alla lag tog poäng i varje gren.

Sedan blev det korvgrillning på uteplatsen och därefter fika. Man samtalade om ditt och datt, men också vad man tyckte om träffen.

Flera i samtalet hade själva afasi. Men med gemensamma krafter gick det bra att kommunicera med varandra.

Några av deltagarnas kommentarer:

– Jag hade velat att logopeden skulle prata mer.

– Det var bra, men alldeles för kort. Jag hade velat ha mycket mer av föreläsningen.

– Grilla, det gillar jag. Mer av det! Så mycket som möjligt!

– Föreläsningen och fikat var bäst. Tävlingen gillade jag inte lika mycket, för jag är inte så bra på idrott.

– Det var roligt att vara med på fyrkampen. Det gick inte så bra för mig. Men det var roligt ändå!

– Träffen var lagom lång. Mer hade jag inte orkat, jag blir så lätt trött.

– Jag tyckte att föreläsningen var jätteintressant. Jag hade gärna velat höra mer.

TEXT: LINNEA LINDBLAD

X