Nyhet

Läs om varför bloggarna började med öppet hus: Marcus i Huvudsaken berättar

Besök på öppet hus med Huvudsaken

I Sabbatsbergsparkens gräs hålls blogg-gruppens sista öppet hus för våren. Deltagarna verkar nöjda med träffen och säger att de vill komma tillbaka.

Hjärna Tillsammans bloggare är ett gäng som kallar sig Huvudsaken. Efter att ha träffats och bloggat ihop i ett halvår var det gruppen själva som ville bredda verksamheten. Nu håller de även i öppet hus en gång i månaden för personer med förvärvad hjärnskada.

Huvudsaken träffas nästan varje vecka i Afasiföreningens lokaler i Sabbatsbergsparken. Öppet hus håller de sista fredagen i månaden.

På öppet hus är det alltid fokus på gemenskap. Men det är också fysiska aktiviteter, för att så roligt och sporrande som möjligt träna funktioner.

I dag, i slutet av maj, är det dags för vårterminens tredje och sista öppet hus. Träffarna fortsätter efter sommaren.

Varje öppet hus har ett tema, då någon håller ett anförande. Hittills har det varit någon av gruppens medlemmar som pratat. I höst blir det även inbjudna talare.

Det är också alltid någon planerad aktivitet. Den här dagen börjar träffen med tipspromenad. Uppmaningen är att gå barfota i gräset till frågorna som sitter på träd och buskar runt om i parken. Några modiga deltagare vågar ta av skorna. Belöningen blir extra bra träning för fötternas funktion och känsel.

Temat för dagen är framsteg: Vilka har jag gjort – och hur upplevde jag det? Marcus från Huvudsaken berättar om sina egna framsteg och hur han jobbar för att de ska bli fler. Sedan följer gemensam diskussion där alla deltagare deltar.

På en tidigare träff har deltagarna testat att använda trumpinnar i den sämre handen. Det blev då så populärt, att efter fikat blir det nu trum-favorit i repris.

Övningar med trumpinnar går bra att göra på olika nivå, beroende på i vilket skick man är. Utmaningen kan vara alltifrån att kunna hålla fast den smala pinnen med bara den sämre handen, till att nå trumman och få till ett ordentligt ljud med slaget. Med en trumpinne i varje hand kan rörelsen få draghjälp av den bättre handen.

Alla blir engagerade och försöker efter egen förmåga. Svetten rinner, motivationen är hög. Man peppar varandra.

Bra med ämne för träffen

Mikael är medlem i Strokeföreningen. Det var där han hörde talas om Hjärna Tillsammans träffar. Han försöker gå på olika träffar för strokeskadade när han kan.

– Men man ser inte de gamla. Det är ganska hemskt, de sitter nog bara ensamma. De får inte rehabilitering. Man måste vara i arbetsför ålder, säger Mikael.

Hittills har Huvudsakens öppet hus krockat med en kurs Mikael gått på fredagar. Men nu är den kursen slut, och han har varit här för första gången. Mikael tycker att dagens träff haft ett bra upplägg.

– Det är bra att de har ett ämne. Annars kan det flyta ut åt alla håll och kanter, säger han.

Anna är en av dem som tagit av sig barfota i gräset. Det tycker hon var givande, och nu hoppas hon på fler barfotapromenader på kommande träffar.

Men att öva med trumpinnar tycker hon var alldeles särskilt bra.

– Det här visste jag inte. Vad roligt att ha fått upptäcka! Jag visste inte att jag kunde känna kallt och varmt. Och jag visste inte att min vänstra hand var så svag, förrän jag höll i trumpinnar. Alltså, det här är en jätteansträngning. Nu orkar jag inte göra mer. Men det här gav mig blodad tand, säger hon.

Hon har varit på ett par bloggträffar tidigare, och vill fortsätta.

– Det här var fantastiskt, en sådan miljö där man bara kan vara. Tempot i samhället är sådant att man inte har tid att stanna upp i sig själv, och då har man inte tid att mötas. Jag tyckte att det var jättetrevligt i dag, säger Anna.

Läs Huvudsakens blogg

X