Nyårsdestination

Hur tar vi oss dit?

Så här strax efter nyår är vi nog många som har åtagit en del löften. Det finns ju några klassiker så som: äta mindre socker, sluta äta kött, träna mer/annorlunda, få bättre koll på ekonomin, sluta snusa och så vidare. Vi är många som har en idé av hur vi ska bära oss åt för att förbättras på ett eller annat sätt under det nya året. Men om vi ska vara helt ärliga, hur många löften är det vi håller? Givetvis finns det gott om personer som är duktiga och lyckas infria alla löften. Men generellt sätt så känns det som att fler löften bryts än hålls. Något som jag tycker mig se på de gym jag tränar på, då det alltid är som mest folk i januari och februari. Någonstans i mars så är det tillbaka på normalt antal personer som drar i maskinerna.

När jag idag träffade Kim så frågade jag honom om han har några nyårslöften i år. Han svarade nej på frågan och berättar att han har svårt att se meningen med löften bara för att vi inleder ett nytt år. Han fortsätter dock med att berätta att hans destination är densamma som den alltid varit. Destinationen (platsen han vill ta sig till) är att bli den bästa versionen av sig själv, som han kan bli. Han tycker det är bättre att använda sig av en destination eftersom löften då blir till personliga mål, ett sätt att nå vår destination. Hållplatser på vägen.

Han fortsätter med att beskriva vad han menar med att ge ett året en skala på ett – tio. Ett är inte alls bra och tio är ditt drömår. Var på skalan befann du dig förra året? Om vi säger att du befann dig på fyra, hur ska du då arbeta dig upp på fem nästa år? Finns det något som säger att du är på väg i rätt riktning? Har du lärt dig något under året som kan hjälpa dig kommande år? Om vi använder oss av denna metod så blir brutna löften, eller misslyckade metoder, till erfarenheter. Erfarenheter som gör de enklare att hitta verktyg som i sin tur, förhoppningsvis, gör det möjligt att nå nästa hack i skalan, nästa hållplats på vägen till vår destination. Vi har som målsättning att ta oss upp ett hack eller två men tar hjälp av erfarenheterna från mindre lyckade försök, istället för att låta dem göra oss frustrerade.

Som exempel på detta berättar Kim att han för ett antal år sedan, ändrade sina metoder när det gäller träning och rehabilitering. Innan det nya upplägget lade han väldigt mycket kraft på träning för muskulaturen, medan han idag ägnar mer tid åt avslappningsövningar samt imaginär träning. Med facit i hand så var detta ett bra beslut då han känner att han fick mycket bättre resultat. Men en sådan förändring var svår att göra. Först när han insåg att det var metoden som inte fungerade, för honom, så kunde han komplettera med det som behövdes för att han skulle få det resultat han sökte. Han har hela tiden haft samma destination, att röra sig så bra och obehindrat som möjligt. Men verktygen har bytts ut. Vilket har lett till att han idag är några hållplatser närmare.

Är det så att vi tänker för kortsiktigt när vi sätter upp nyårslöften, skulle vi istället fundera över vart vi vill att de ska föra oss? Vår slutgiltiga destination. Kanske vi borde fokusera på det vi lär oss på vägen, det roliga i kämpandet för utvecklig. Istället för att känna oss misslyckade över de löften vi inte kan hålla.

Oavsett om du håller med eller är av en annan uppfattning, om du använder dig av löften eller har en annan metod för att förbättra dig själv, så får du gärna dela med dig till oss. Vi är alltid intresserade av vad ni har att säga. Vi lär oss av varandra!

/Huvudsaken