Att förändra sina levnadsvanor kräver tålamod. Effekterna av nya vanor kan dock komma snabbare än man tror. Visste du till exempel att risken att få en blodpropp minskar redan ett dygn efter man slutar röka? Även motion kan ge märkbara resultat på kort tid.

 

Med goda levnadsvanor skapar vi förutsättningar att må bra både mentalt och fysiskt. I avsnitten om fysisk aktivitet, matvanor, alkohol och tobak samt återhämtning berättar vi mer om dessa hälsovinster.  Flera av texterna kommer från broschyren ”Stark efter stroke” (Framtagen av Fysioterapeuternas expertgrupp i samråd med patientorganisationen).

Det finns många fördelar med att träna och röra på sig, även i små doser. Välbefinnandet ökar och man får mer energi. Oro och stress minskar. Minnet och sömnen blir bättre. Med motion förbättras också muskelstyrka, kondition och balans, och det blir lättare att hallå vikten. Dessutom minskar risken för återinsjuknande i stroke.

Kanske är det skogspromenader, dans, trädgårdsarbete, styrketräning eller yoga som är din grej? Det som är roligt fortsätter vi gärna med. Att träna tillsammans med andra kan göra aktiviteten ännu roligare.

Även det vi äter har stor betydelse för vår hälsa och prestationsförmåga. Osunda matvanor har visat sig öka risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom.

Numera vet nog de flesta att det inte är hälsosamt att röka, och att röken även påverkar personer i rökarens närhet. Tobaksrökning är boven bakom en lång rad sjukdomar i särskilt hjärta, blodkärl och lungor. Rökning påskyndar förkalkningen i våra kärl och är en känd orsak till stroke.

Att dra ner på alkohol kan också ge stora vinster för hälsan. En anledning är att konsumtion av alkohol ökar blodtrycket. Det kan på̊ sikt kan leda till stroke och andra sjukdomar. Inte nog med det, alkohol stör sömnen, och därmed kroppens och hjärnans viktiga återhämtning.

Tillräckligt med sömn, och att göra plats för pauser, vila och återhämtning i vardagen, är viktigt för att orka ta hand om sig efter en stroke eller skada.

Till sist. Det tar tid att ändra levnadsvanor. Så beväpna dig med en stor portion tålamod och var snäll mot dig själv. Det finns hjälp att få, och det gör inget om vägen mot målet är lite krokig. Även små̊ förändringar kan vara viktiga, och leda till större förändringar på̊ sikt.

 

Fysisk aktvitet

Att röra på sig och motionera är en mycket effektiv medicin som stärker din kropp, ökar ditt välbefinnande och minskar risken för återinsjuknande i stroke. 

Hela Artikeln

Matvanor

Ohälsosamma matvanor hör till de faktorer som ökar risken mest för bland annat hjärt- och kärlsjukdom. Det vi äter har stor betydelse för vår hälsa!

Hela Artikeln

Alkohol och tobak

Rökning och alkohol leder till, och orsakar en lång rad sjukdomar. Det finns många anledningar att vara försiktig med alkohol och tobak. Läs mer här.

Hela Artikeln

Sömn och återhämtning

När vi sover återhämtar hjärnan sig och immunförsvaret byggs upp. God sömn och regelbunden återhämtning i vardagen gör också att vi klarar stress bättre.

Hela Artikeln