Ett steg framåt

Vad är framsteg?
När jag googlar på ”framsteg” så är den första definitionen jag hittar: ”gynnsam utveckling”. Alltså något vi gör som för vår personliga utveckling framåt. Om vi utgår från denna definition så är det ganska lätt att se vilka framsteg vi människor gör dagligen. Någon lär sig cykla, någon slår personbästa på gymmet medan någon annan lär sig tala ett nytt språk. Oavsett vilka framsteg vi gör så inser vi att de görs och vi känner en stolthet för den utvecklingen.
Men vad händer om våra förutsättningar förändras och våra framsteg blir ”mindre” och svårare att upptäcka? Känner vi då samma stolthet?

När Huvudsakens medlemmar träffades senast så berättade Kim hur glad han var över att han nu kunde bära två kaffekoppar samtidigt, en i vänster hand och en i höger, vilket han också bevisade när det skulle hämtas kaffe från maskinen till bordet där vi satt. Självklart så blev vi andra imponerade och gratulerade till detta framsteg. Detta ledde till en diskussion då Kim berättade att innan stroken så hade han inte sett detta som ett framsteg. Då hade det varit något som man bara gör. De andra deltagarna höll med om detta. Marcus berättade även att han ibland hade svårt att se de, lite mindre sakerna han lärt sig att göra på nytt, som framsteg eftersom han vet att han kunnat göra detta innan sin stroke och kanske kunnat göra det bättre och snabbare. Även här så kunde vi andra relatera.

Detta tycker vi är intressant. Är det så att framstegen vi gör nu är svårare för oss själva att upptäcka? Kanske är det så att vi hela tiden jämför vår förmåga att göra saker med förmågan vi hade förut och därför inte inser vilka framsteg som faktiskt görs. I många fall så är svaret på frågan troligtvis ja. Detta tror vi kan medföra att vår motivation blir sämre, eftersom vi har svårare att se den utveckling vi gör och att det därför ibland kan kännas meningslöst att lägga ner den tid och kraft som behövs för att fortsätta utvecklas. Vi tror också att det kan ha en inverkan på vår självkänsla. Om vi inte uppmärksammar våra framsteg kan vi heller inte känna den stolthet som det medför. Utan den så tror vi att det är lätt att börja känna frustration över situationen. Vi har därför bestämt oss för att börja samla på framsteg!

Vi tror det är viktigt att inse att framsteg kan vara hur små som helst. Vi ser det som något vi kan göra idag som vi inte kunde göra igår. Här är några exempel på framsteg vi gjort den senaste tiden:

  • Sätta på sig tröjan själv
  • Gå utomhus utan käpp/rullstol
  • Koka kaffe
  • Knäppa knappar
  • Bära saker i en hand
  • Trä på skärpet när byxorna sitter på

 

Vill du dela med dig av vilka framsteg du gjort på senaste? Eller av andra anledningar vill komma i kontakt med deltagarna i Huvudsaken så får de gärna mejla oss på vår nya mejladress: huvudsaken@hjarnatillsammans.se

Vi hörs!
/Huvudsaken

X